Normal_eikenprocessierups

De eikenprocessierups lijkt deze zomer zijn slag te gaan. In Emmen zijn ze in zeker 70.000 bomen te vinden en het meldpunt van de eikenprocessierups in Twente en de Achterhoek heeft binnen een paar dagen tweeduizend meldingen ontvangen over locaties waar de rups zich bevindt. Maar wat is de eikenprocessierups nou eigenlijk en waar kun je last van krijgen? 

Volgens het RIVM is de eikenprocessierups de rups van een nachtvlinder. Vooral in de maanden mei, juni en juli zijn op een groot aantal eikenbomen in vrijwel geheel Nederland behaarde rupsen te vinden die ‘s nachts groepsgewijs – in processie – op zoek gaan naar voedsel (eikenbladeren).

Huiduitslag en geïrriteerde ogen

Wie in contact komt met de microscopisch kleine, pijlvormige brandharen van de rups kan klachten krijgen zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Door onder besmette bomen door te lopen of besmette bomen vlakbij ramen van een huis kan contact ontstaan.

Contact met eikenprocessierups vermijden

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert om elk contact met de rupsen en de resten ervan, zoals vrijgekomen brandharen en lege nesten, te vermijden. Wie een bezoek brengt aan een gebied met eikenprocessierupsen doet er goed aan om zijn hals, armen en benen goed te bedekken en niet op de grond te gaan zitten. Kom je toch in aanraking met de rups of haren, krab of wrijf dan niet, maar strip de huid met plakband en spoel daarna met lauw water. Spoel ook de ogen goed met lauw water en was zo nodig de kleren op 60 graden Celsius. Klachten verdwijnen in het algemeen binnen twee weken. 

Door: Nationale Zorggids