Logo_lumc_leids_universitair_medisch_centrum_logo

De Interactive Walkway lijkt zo simpel: een laboratorium, sensoren, een soort catwalk en een projector. Volgens bewegingswetenschapper Daphne Geerse is deze nieuwe techniek veelbelovend om loopvaardigheid en valrisico van mensen met een beroerte en de ziekte van Parkinson in kaart te brengen. Dit meldt Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Interactive WalkwayDat werkt zo: op de vloer in het laboratorium wordt een baan van acht meter geprojecteerd. Tijdens het lopen van begin naar eind, projecteren de onderzoekers onverwachte obstakels of staptegels op de grond. Een systeem van sensoren langs de kant registreert precies hoe de loper daarop reageert. Geerse: “Het mooie is dat de Interactive Walkway relatief goedkoop, veilig en patiëntvriendelijk is. De obstakels zijn immers niet echt, dus je kunt er niet over struikelen. Bovendien hoeven we niks op het lichaam van de patiënt te plakken om de metingen te doen.”

Waardevol instrument

Testsessies met dertig mensen die een beroerte hadden gehad, dertig mensen met de ziekte van Parkinson en dertig gezonde proefpersonen wees uit dat de Interactive Walkway een potentieel waardevol instrument is voor het doen van loopanalyses. “Onze metingen geven een volledig en goed beeld van de loopvaardigheid. Dit biedt mogelijkheden voor het monitoren van herstel – of achteruitgang – en het opstellen van een persoonlijk revalidatieplan. Ook kan het aanvullende informatie geven ten opzichte van huidige klinische testen over het risico op vallen”, aldus Geerse.

Extra informatie voor behandelaar

In het LUMC zijn er plannen om een analyse op de Interactive Walkway op te nemen in de zorg. Een goede ontwikkeling, vindt Geerse. “Deze techniek kan de bestaande aanpak op dit moment niet vervangen, maar wel extra informatie verstrekken aan de behandelaar. Tegelijkertijd verzamelen we zo ook nieuwe gegevens om nog meer onderzoek te doen.”

Door: Nationale Zorggids