Normal_fruitsap

Nog niet eerder wees onderzoek uit dat fruitsappen tot kanker konden leiden, tot nu. Franse onderzoekers hebben zich voor het eerst gericht op fruitsappen en het risico op kanker. Dit meldt de Telegraaf. 

Vijf jaar lang onderzochten de Fransen ruim 100.000 deelnemers. 2.200 van hen kregen kanker, waarvan 693 borstkanker. Al eerder legden andere onderzoekers het verband tussen cola en kanker. De Fransen zeggen dat het verband tussen fruitsappen en kanker net zo sterk is. Het bewijst ook in dit geval dat met name producten waar veel suikers en calorieën in zitten, het gevaarlijkst zijn voor de gezond. Mensen die veel suikerrijke dranken, kunnen overgewicht krijgen en lopen daarmee een verhoogd risico op kanker.

'Bijzonder dat er meer borstkanker is geconstateerd'

“Het is een bijzondere bevinding dat er meer borstkanker wordt gezien bij veel verse fruitsappen, maar weer vreemd dat er geen sprake is van meer prostaat- en darmkanker. Want dat is in het algemeen wel zo bij met suikerrijke dranken gerelateerd overgewicht. Daar wil ik wel een goede verklaring voor en die zie ik niet”, zegt professor Ellen Kampman van de Wageningen Universiteit, niet verbonden naan het onderzoek.

De professor is niet bang om haar verse sapje jus d’orange te drinken. Maar het is wel verstandig om naar de hoeveelheden suiker in het drinken te kijken én er niet te veel van te drinken. Sappen zonder toegevoegde suikers en water zijn nog altijd de beste opties. 

Door: Nationale Zorggids