Normal_normal_zonnebril_kind_buitenspelen

Nu de zomervakantie is begonnen zoeken veel mensen de zon op, in binnen- en buitenland. In het buitenland is de zon vaak nog veel sterker dan in Nederland. Het advies luidt dan ook: bescherm jezelf en kinderen tegen verbranding. Genieten mag zeker, maar verbranden is niet goed voor de gezondheid van de huid. Dit meldt RIVM. 

Denk Spaans, zegt het RIVM: houd een siësta tussen 12.00 en 15.00 uur. Blijf in elk geval tijdens deze uren zoveel mogelijk uit de zon. Bedek de huid met luchtige kleding en draag een pet of hoed. Besteed extra aandacht aan het beschermen van (jonge) kinderen tegen uv. Smeer de huid regelmatig in met zonnebrandcrème, met minstens factor 30. Sommige crèmes zijn niet waterbestendig, dus deze moeten na het zwemmen opnieuw worden aangebracht.

Bij het gebruik van mugwerende middelen: breng dit een half uur na de zonnebrandcrème aan. Het kan de werking beïnvloeden. Tot slot is het advies om de ogen te beschermen met een zonnebril. Belangrijk is dat de bril een uv-bescherming van 100 procent heeft of een uv-filter van vierhonderd.

Effecten van uv-straling

Een beetje uv-straling is goed voor de mens. Het zorgt ervoor dat ons lichaam vitamine D aanmaakt. Teveel uv-straling is niet goed: de huid verbrandt en veroudert sneller. Ook kan uv-straling bijdragen aan staar. Op de lange termijn is zonverbranding de belangrijkste oorzaak van huidkanker. Vooral kinderen zijn extra gevoelig voor verbranding. 

Door: Nationale Zorggids