Normal_ziekenhuisvloer

Hoewel het vanaf 1 augustus verboden is om gezichtsbedekkende kleding te dragen in zorginstellingen en andere publieke gebouwen, zullen ziekenhuizen dit verbod niet handhaven. Volgens de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra moeten ziekenhuizen niet met deze taak belast worden, maar moet dit bij politie en justitie blijven. Dit meldt het Parool. 

Vanaf 1 augustus is het dragen van gezichsbedekkende kleding als een boerka, nikab, integraalhelm of bivakmuts niet meer toegestaan in het onderwijs, het openbaar vervoer, ziekenhuizen overheidsgebouwen. Vertegenwoordigers kunnen anderen hierop aanspreken. Volgens de NFU is handhaving dus niet verplicht en kan gezichtsbedekkende kleding onder medewerkers zo toch worden toegestaan in ziekenhuizen, waardoor een gedoogbeleid ontstaat.

Identificatieplicht 

Patiënten die ter identificatie hun gezichsbedekking niet willen afnemen, kunnen wel gevraagd worden om het ziekenhuis te verlaten. Zo staat dat nu al vastgelegd in de wet, zegt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). “Binnen zorginstellingen geldt al een identificatieplicht om persoonsverwisseling te voorkomen.”

Medische en hygiënische redenen

In de zorg wordt gezichtsbedekking sowieso toegestaan wanneer dit om medische en hygiënische redenen nodig is, bijvoorbeeld mondkapjes om de verspreiding van ziekten tegen te gaan. Ook chirurgen in de operatiekamers mogen haarnetjes, mutsen en andere bekleding dragen om het uitvoeren van hun werk zo veilig mogelijk te doen. 

Een ieder die het ziekenhuis binnenloopt met gezichtsbedekking kan hiervoor een boete van 150 euro krijgen.

Door: Nationale Zorggids