Normal_mud_run_wedstrijd_sport_modder

Mudruns zijn een populair evenement onder sportievelingen, waarbij een parcours gevolgd wordt door weilanden en modderige sloten. Maar dat is volgens GGD Hart voor Brabant niet helemaal zonder risico’s. Het gaat met name om het risico op infectieziekten en blessures. Sporters worden in Brabant gewaarschuwd voor de risico’s, zowel bij de inschrijving voor een mudrun als tijdens het parcours en bij de finish. Dit zou klachten zoals diarree en verkoudheid kunnen voorkomen. Dit meldt Telegraaf.

Onderzoekster Elke den Boogert van GGD Hart voor Brabant deed twee jaar onderzoek naar de risico’s van mudruns. Zo kwamen er meldingen binnen over verkoudheid en buikklachten. Bij één race werd de ziekte van Weil aangetroffen, dat wordt overgebracht door ratten. Ook het norovirus is al eens verspreid onder de deelnemers, die hierdoor massaal diarree en andere buikklachten kregen.

Uitwerpselen van dieren

Het gevaar van infectieziekten komt grotendeels voort uit de aard van het parcours. De sloten rondom weilanden bevatten geen schoon water, mogelijk uitwerpselen van dieren en ook ongedierte. Het advies is dan ook om de mond gesloten te houden wanneer men met het hoofd in het water komt. Ook wordt geadviseerd om goed te douchen na afloop, om schaafwonden goed te reinigen en om niet in de wind te gaan staan na afloop van de race.

Ook blessures

Naast het risico op infecties, kwam uit het onderzoek ook naar voren dat deelnemers kampen met blessures. Het ging voornamelijk om blessures aan de enkel, knie en ribben. Ook werden blessures gerapporteerd door het gebruik van een zogenoemde ‘ramp’, een houten bouwwerk waar men overheen moet klimmen of tijgeren.

Door: Nationale Zorggids