Normal_rss_entry-190828

Het RIVM heeft de ‘reuzenteek’ onderzocht die op 13 juli in het Drentse Odoorn is gevonden. Het is een Hyalomma marginatum vrouwtje. De teek uit Drenthe is de tweede vondst van een volwassen Hyalomma marginatum in Nederland dit jaar. Het eerste exemplaar werd een week eerder in de Achterhoek gevonden. Het Centrum Monitoring Vectoren (CMV) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzocht beide locaties en vond daarbij verder geen andere Hyalomma-teken. Dit meldt RIVM.

Het RIVM onderzocht de Hyalomma-teek uit Drenthe en trof er géén Krim-congovirus in aan. Sinds 2012 zijn ongeveer vijftig Hyalomma-teken die in Noordwest Europa zijn gevonden getest voor het Krim-congovirus. Alle testen waren negatief, geen van deze teken had het virus bij zich.

In de Hyalomma-teek uit Drenthe werd wel de Rickettsia aeschlimannii gevonden. Een infectie met deze bacterie kan bij de mens koorts, hoofdpijn, spierpijn en een karakteristieke huiduitslag veroorzaken. Deze ziekte, die ook vlekkenkoorts wordt genoemd, komt zelden voor. Vlekkenkoorts is goed te diagnosticeren en te behandelen met antibiotica.

Bent je gebeten en krijgt je na enkele dagen of maanden klachten zoals een ring of vlek op de plek van de tekenbeet? Neem dan contact op met de huisarts en vertel dat je onlangs een tekenbeet heeft gehad. Neem ook contact op met de huisarts als je koorts, zenuwklachten, spier- of gewrichtspijn krijgt. Het spreekt voor zich dat teken niet alleen in Nederland voorkomen. Denk dus ook aan de tekencheck als je in het buitenland recreëert in het groen en controleer kinderen altijd na het buitenspelen.

Wilt u een Hyalomma-teek melden?

Door meldingen van burgers kon het CMV al twee waarnemingen van Hyalomma-teken bevestigen. Maar niet alle meldingen kloppen. Het is daarom belangrijk een deskundige vast te laten stellen of het om een Hyalomma-teek gaat. Melden van Nederlandse vondsten kan via de website van de NVWA (zoek op Hyalomma). Daar is ook informatie over herkenning te vinden.

Door: Nationale Zorggids