Normal_bouwvakker__buiten_werken

Buitenwerkers moeten ook tijdens de hete zomerdagen buiten werken (eventueel met aangepast tropenrooster). Zij hebben een verhoogd risico op huidkanker, maar zijn niet zo snel geneigd om naar de fles zonnebrandcrème te grijpen. Als het aan onderzoeker Sanja Kežić van het Amsterdam UMC ligt, komt hier meer aandacht voor én wordt huidkanker erkend als beroepsziekte. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Toch komen er volgens Henk van der Molen van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten nauwelijks meldingen over huidkanker door buiten werken binnen. “Of ze melden zich niet bij de bedrijfsarts, of de huidkanker komt pas op latere leeftijd, als de mensen al gepensioneerd zijn. Volgens onderzoeker Kežić wordt huidkanker door huisartsen en dermatologen vaak niet verbonden aan een buitenberoep en kan het verband tussen werk en de ziekte niet gelegd worden.

Bescherming tegen uv-straling in cao

In Duitsland is huidkanker al een officieel erkende beroepsziekte. Hoewel dat in Nederland nog niet zo is, worden er wel stappen genomen voor betere huidbescherming onder buitenwerkers. Zo staat bijvoorbeeld in de nieuwste cao van dakdekkers dat werkgevers verplicht zijn om hun werknemers tegen uv-straling te beschermen. Zij moeten al hun buitenwerkers een goede zonnebril, pet met nekflap, beschermende kleding en zonnebrandcrème meegeven. Ook vakbond FNV zou dat graag bij alle werkgevers in de bouw vastgelegd willen hebben. 

Door: Nationale Zorggids