Normal_medicijnen_geneesmiddelen_pillen_pijnstiller

Gebruikers van medicijnen moeten alert zijn op mogelijke vitamine- en mineralentekorten die kunnen ontstaan door langdurig medicijngebruik. Magnesium-, vitamine B12-, kalium-, calcium- en foliumzuurtekorten komen voor. Omgekeerd kan de werking van een medicijn door een (kruiden)supplement veranderen. Het gebruik van voedingssupplementen bij bepaalde medicijnen verdient meer aandacht. NPN, de branchevereniging voor voedingssupplementen heeft in samenwerking met het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) een folder gemaakt die medicijngebruikers attendeert op bepaalde (wissel)werkingen, zo melden zij in een persbericht. 

In de folder ‘Medicijnen en voedingssupplementen. Tegelijk gebruiken?’ zien medicijngebruikers bij welke veelgebruikte medicijnen ze alert moeten zijn op een tekort aan vitaminen of mineralen. En ze lezen wanneer het combineren met supplementen beter kan worden vermeden. Vijf medicijnen die langere tijd worden genomen – tegen maagzuur, metformine, plastablet hydrochloorthiazide, prednison of prednisolon en de anticonceptiepil – kunnen vitamine- en/of mineralentekorten veroorzaken. Welke tekorten kunnen optreden, hoe ze kunnen worden herkend en wat met klachten kan worden gedaan staat omschreven. 

Veel mensen gebruiken medicijnen en supplementen die elkaar beïnvloeden

De kennis over het tegelijk gebruiken van medicijnen en supplementen laat vaak te wensen over. Een maagzuurremmer is bijvoorbeeld een medicijn dat door huisartsen veel wordt voorgeschreven. Wat niet iedereen weet is dat als protonpompremmers maanden of jaren worden gebruikt, er een vitamine B12 en/of magnesiumtekort kan ontstaan. Dit komt doordat het lichaam deze voedingsstoffen dan minder goed kan opnemen door het medicijn tegen maagzuur.

‘Tekorten treden vaak sluipend op en zijn soms lastig te herkennen’

Saskia Geurts, directeur van NPN pleit voor meer bewustwording: "Het gaat niet alleen om maagzuurremmers, maar om een groot aantal bijwerkingen bij tal van medicijnen. Gebruikers van de pil, plaspillen, diabetesmedicijnen, maagzuur- en ontstekingsremmers moeten bewust worden dat vitamine- en mineralentekorten kunnen ontstaan. Deze tekorten treden vaak sluipend op en zijn soms lastig te herkennen. Daarnaast willen we medicijngebruikers alert maken op de soms ongewenste effecten van voedingssupplementen, bij gelijktijdig gebruik van medicijnen. Tryptofaan gaat bijvoorbeeld niet goed samen met slaapmiddelen of antidepressiva. Gebruikers van medicijnen moeten weten dat bijwerkingen kunnen optreden of dat zelfs de werking van een medicijn, zoals de anticonceptiepil, kan verminderen door gebruik van Sint-janskruid."

Door: Nationale Zorggids