Normal_pillen_medicijnen_pijnstillers

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) roept een partij tabletten glycopyrronium 1 mg terug bij de patiënt. De hoeveelheid werkzame stof is niet in alle tabletten gelijk. De problemen met de kwaliteit zijn bij één bereidingsapotheek gevonden. Alleen glycopyrronium van deze apotheek wordt teruggeroepen en alleen van een bepaalde batch. Dit meldt IGJ. 

Glycopyrronium wordt gebruikt om overmatige speekselproductie tegen te gaan. Het wordt onder meer gebruikt door mensen met de ziekte van Parkinson. Omdat uit de testen is gebleken dat de hoeveelheid van de actieve stof in het medicijn niet constant is, kan het zijn dat de patiënt zonder dat hij het weet een tablet neemt met verminderde werking. Als een arts dan de dosering verhoogt en de patiënt een tablet krijgt die wel voldoet aan de vereisten, kan dat tot een te hoge dosis leiden.  Dat kan een droge mond, droge huid of verminderde zweetproductie veroorzaken. In ernstige gevallen kan het onder meer leiden tot hartproblemen en verwardheid.

Apotheker informeert

Er wordt één batch 1 mg glycopyrronium tabletten teruggeroepen. Deze batch is te herkennen aan het nummer op de verpakking, namelijk C277-000281831. Alle gebruikers worden hierover benaderd door hun apotheker. Die zal patiënten verder informeren. Patiënten die glycopyrronium uit deze batch hebben, kunnen hun medicijnen kosteloos omruilen bij hun apotheek. Er wordt geen tekort aan het middel verwacht door de terugroepactie. Dit medicijn wordt door meerdere bereidingsapotheken gemaakt en daar zijn geen problemen in de kwaliteit gevonden. 

Door: Nationale Zorggids