Normal_dokter

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag, Met deze week onder meer: strijd om testamenten, ebola en de vakantiedokter. 

Maandag: strijd om testament verstandelijk beperkte man na vijf jaar voorbij

Na vijf jaar in een juridische strijd verwikkeld te zijn geweest, heeft de Apeldoornse Jolanda de Vries eindelijk haar gelijk kunnen halen. In het testament van haar verstandelijk beperkte broer stond vastgelegd dat al zijn geld en bezittingen na zijn overlijden naar zorginstelling de Prinsen Geerligs Stichting zouden gaan. De Vries stak hier een stokje voor. Niet alleen omdat haar familie niets van dit testament afwist, maar ook omdat ze vindt dat de stichting misbruik maakte van haar 67-jarige broer die het geestelijke vermogen van een zesjarige had. Het testament moet vernietigd worden. 

Dinsdag: petitie voor toegankelijke tandartszorg voor iedereen

Ontwikkelingsorganisatie Dokters van de Wereld ziet tandartszorg graag weer terug in het basispakket van de zorgverzekering. Een half miljoen mensen in Nederland kunnen de tandartskosten niet betalen of sluiten er geen aanvullende verzekering voor af omdat de tandartszorg voor hen te duur is. De organisatie heeft een petitie in het leven geroepen waarin het de politiek oproept om de tandarts voor iedereen beschikbaar te maken.

Woensdag: ‘Vakantiedokter’ in Zeeland krijgt gratis huis om tekorten op te vangen

De provincie Zeeland heeft iets nieuws bedacht om huisartsen (tijdelijk of permanent) naar de regio te trekken: een gratis zomerhuis. Huisartsen die er in de zomer aan de slag willen om de extra zomertekorten op te vangen, mogen gratis in een huis wonen.

“Met ludieke acties als de vakantiedokter willen we de beleving van het verblijven in Zeeland promoten. Laten zien dat Zeeland veel moois heeft te bieden, zeker in de zomer. En zo ver weg zitten we nu ook weer niet. Een uurtje in de auto en je bent al een heel eind”, aldus Cora Hubrechsen-Verhage van de coöperatie. Zeker één dokte overweegt een overstap naar Zeeland en een ander overweegt weekenddiensten. 

Donderdag: toch geen ebola-besmetting in Maasstad Ziekenhuis

Hulpdiensten waren woensdagavond wegens de ebola-verdenking uitgerukt naar het Maasstad Ziekenhuis voor een gezamenlijke inzet. De afdeling spoedeisende hulp van het ziekenhuis was met linten afgezet. Meerdere mensen die op dat moment binnen waren, mochten het pand niet verlaten.  De Veiligheidsregio Rijnmond meldde kort na middernacht dat er geen sprake was van ebola.

Vrijdag: bijna vierhonderd meer sterfgevallen tijdens hittegolf juli

Tijdens de afgelopen hitteperiode zijn er bijna vierhonderd meer sterfgevallen gerapporteerd dan gemiddeld verwacht in die periode. De extra sterfte betrof vooral ouderen van 75 jaar of ouder. In de week van 23 tot en met 28 juli was het extreem heet in Nederland en was het Nationaal Hitteplan geactiveerd. Hitte kan gezondheidseffecten veroorzaken en kan vooral voor ouderen en chronisch zieken tot overlijden leiden.

Door: Nationale Zorggids