Normal_sigaret_roken

Als het aan Clean Air Nederland (CAN) ligt, gaan woningbouwverenigingen in samenwerking met de overheid aan de slag met  rookvrije nieuwbouw. Tenminste, een deel ervan zou rookvrij moeten zijn. In Leiden en Amsterdam zijn dergelijke projecten al van start. Dit meldt Trouw. 

Een ander project van CAN is het klachtenkaartje dat klanten in de horeca bij de ondernemer kunnen inleveren over roken op het terras. De bedoeling is om hiermee druk te zetten op horeca-ondernemers om hun terrassen rookvrij te maken. Momenteel zijn iets meer dan honderd terrassen rookvrij, terwijl ons land toch zeker 55.000 horeca-gelegenheden telt. In 2016 spande CAN al een rechtszaak aan over rookruimtes in de horeca en binnenkort volgt hierover een uitspraak. De verwachting is dat de Hoge Raad rookruimtes dan zal verbieden.

Verbod op rookruimtes in overheidsgebouwen

“En we hebben staatssecretaris Paul Blokhuis van volksgezondheid gevraagd om het verbod op rookruimtes in overheidsgebouwen naar voren te halen. Het bedrijfsleven hoeft daar pas in 2023 aan te voldoen”, aldus Tom Voeten van CAN. Een volgende stap is rookvrije terrassen op plekken waar veel jongeren zijn: festivals en uitgaansgelegenheden.

Blokhuis over zijn Nationaal Preventieakkoord: “We hebben met dit kabinet de ambitie om in 2040 een rookvrije generatie te realiseren. Dat betekent dat elk kind dat in deze jaren wordt geboren niet eens op het idee komt om te gaan roken.”

Door: Nationale Zorggids