Normal_operatie_donor_nier

Infectie met het BK-virus kan bij niertransplantatiepatiënten leiden tot een ernstige vermindering van nierfunctie en soms zelfs verlies van de getransplanteerde nier. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zijn een oplossing op het spoor en krijgen ruim 900.000 euro om deze naar de kliniek te brengen. Dit meldt LUMC. 

Bijna iedereen raakt in zijn jeugd besmet met het BK-virus, maar je wordt er doorgaans niet ziek van. Dat is anders voor niertransplantatiepatiënten. Om afstoting te voorkomen slikken zij sterke afweeronderdrukkende medicijnen. Verlaging van de afweer zorgt er echter ook voor dat het virus opnieuw actief kan worden. Omdat er nog geen effectief geneesmiddel tegen het BK-virus is, bestaat de huidige behandeling uit het verlagen van de dosis afweeronderdrukkende medicatie. Dit geeft het afweersysteem de kans het virus uit te schakelen, maar verhoogt tegelijkertijd de kans op afstoting van de donornier.

Van lab naar kliniek

LUMC-onderzoeker Eric van der Veer ontwikkelde een innovatieve, antivirale therapie tegen het BK-virus. Het medicijn werkt door ervoor te zorgen dat het DNA van het BK-virus zich niet kan vermenigvuldigen. Het voordeel van deze therapie is dat het gebruikt kan worden zonder de afweeronderdrukkende medicatie te verlagen. De komende vier jaar hoopt Van der Veer samen met zijn team bewijs te leveren dat dit nieuwe geneesmiddel optimaal werkt én veilig is. Bij het realiseren hiervan is de stap richting de kliniek dichterbij gekomen. Om dit proces te versnellen heeft hij een nieuw bedrijf opgericht.

Enkele jaren

Van der Veer is optimistisch over het te belopen traject: “Het duurt nog enkele jaren voordat we met klinische studies mogen beginnen, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we dankzij deze subsidie in staat zijn om belangrijke en grote stappen te maken voor niertransplantatiepatiënten.” 

Door: Nationale Zorggids