Normal_suiker

De Consumentenbond heeft binnen een eigen onderzoek kunnen vaststellen dat in veel in supermarkten verkochte ontbijtkoeken flink wat suiker zit. Volgens het van oorsprong Franse voedselkeuzelogo Nutri-Score, krijgen alleen de nul procent suiker-ontbijtkoek en de lage calorie-ontbijtkoek een A. Andere krijgen op schaal van A tot E een C of D. Dit meldt de Consumentenbond. 

In totaal kregen slechts zes van de vijftig onderzochte ontbijtkoeken een A. 29 kregen een C en nog eens vijftien een D. “De voedingswaarde van ontbijtkoeken loopt nogal uiteen. In het schap is dat niet makkelijk te zien. Nutri-Score maakt de verschillen wel direct duidelijk. Daarom pleiten wij ervoor dat dit voedselkeuzelogo ook in Nederland op alle levensmiddelen wordt ingevoerd”, zegt directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond.

Suiker verbergen met andere termen 

Door termen als volkoren, vetarm en rogge te gebruiken, proberen ontbijtkoekproducenten de hoeveelheid suiker in hun producten te verbergen. Rogge is bijvoorbeeld het standaardingrediënt van ontbijtkoek, maar door dat op de verpakking te zetten klinkt het meteen gezonder. Gewone ontbijtkoeken zijn vrijwel altijd vetarm en volkoren ontbijtkoeken zijn nauwelijks vezelrijker dan andere soortgelijke producten, aldus de bond.

Nutri-Score

Het voedselkeuzelogo Nutri-Score laat met kleuren, van groen tot rood, en letters (van A tot E) op eenvoudige wijze zien hoe (on)gezond een product is. In Frankrijk en België gebruiken ze het logo al. Als het aan onder meer foodwatch en de Consumentenbond ligt, gaat ook ons land hiervan gebruikmaken. Vorige week pleitte ook foodwatch hier actief voor. 

Door: Nationale Zorggids