Normal_normal_nikab

VVD’er Dennis Wiersma vroeg minister Ollongren van Binnenlandse Zaken deze week naar de reden waarom het verbod op gezichtsbedekkende kleding zo slecht wordt gehandhaafd. Sinds 1 augustus is het verboden om in overheidsgebouwen, ziekenhuizen, scholen en het openbaar vervoer (gedeeltelijk) gezichtsbedekkende kleding te dragen. Wiersma vindt dat er sprake is van gedoogbeleid, omdat vrouwen met boerka’s vaak gewoon nog mogen meereizen met het ov. Dit meldt de Tweede Kamer. 

Volgens de minister is handhaving van de wet nadrukkelijk een taak van de politie. Er zijn duidelijke instructies opgesteld voor werknemers in de betreffende sectoren. Dat er soms iets niet goed gaat, is een kwestie van gewenning, stelt Ollongren. Zij waarschuwt voor te hard en te ondoordacht optreden, want dat kan leiden tot overlast door andere burgers in bijvoorbeeld het ziekenhuis of de bus.

Klacht Diakonessenhuis

Het Diakonessenhuis in Utrecht is het eerste ziekenhuis van Nederland dat een officiële klacht van een nikabdraagster heeft ontvangen. Haar zou hulp zijn geweigerd omdat ze een nikab droeg. De receptioniste in de gipskamer wilde haar wel helpen, maar alleen als ze haar nikab zou afdoen. Een chirurg zou bovendien een ongepaste opmerking hebben gemaakt. Uitgangspunt voor ziekenhuismedewerkers is dat zij weten dat het verbod er is en dat zij mensen hierop kunnen wijzen. Ook mogen zij iemand vragen om de locatie te verlaten of om de gezichtsbedekkende kleding af te doen. 

Door: Nationale Zorggids