Normal_zorggids_-_adult-close-up-eye-946727__1_

Gezond eten kan helpen bij het voorkomen van allerlei ziektes, dat is algemeen bekend. Maar heb je al eens stil gestaan bij de invloed van voeding op de gezondheid van je ogen? Voeding speelt namelijk ook een rol in het voorkomen van oogkwalen zoals staar, maculadegeneratie en droge ogen. De online lenzenwebshop Sightful geeft ons een aantal goede tips als het gaat om voeding en ogen. Voor meer informatie kun je gratis de folder 'Gezond eten voor je ogen' van het oogfonds bestellen.

Maculadegeneratie

In het centrale netvlies van het oog bevinden zich de kegeltjes: deeltjes in het oog die medeverantwoordelijk zijn voor de scherpte van het zicht. Bij sommigen van ons kunnen deze kegeltjes afsterven bij het ouder worden. Dit wordt leeftijdsgebonden maculadegeneratie genoemd. Het gevolg is dat je steeds minder scherp gaat zien.

Zogenaamde vrije radicalen (elektrisch geladen zuurstofmoleculen in het lichaam) schijnen bij het ontstaan van deze schade, een belangrijke rol te spelen. Kegeltjes zijn blijkbaar erg gevoelig voor dit soort moleculen.

Antioxidanten zijn gezond voor ons omdat ze vrije radicalen als het ware uit ons lichaam wegvangen. Veel bekende voedingstoffen hebben een anti-oxidantfuntie in het lichaam, zoals de vitaminen C en E. Of de mineralen zink en koper. Gebleken is dat de kans op maculadegeneratie met 30 procent verminderd kan worden, wanneer je op tijd begint met gezonder eten.

Droge ogen

Ook wanneer je last hebt van droge ogen kan gezonde voeding bijdragen aan de oplossing. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vrouwen in de overgang baat hebben bij het gebruik van omega 3-vetzuren. Hoe meer omega 3, hoe beter het met de bevochtiging van de ogen gesteld is. Omega 3 is met name te vinden in vette vis en bepaalde plantaardige oliën, zoals walnootolie en lijnzaadolie. Ook peulvruchten en groene bladgroenten bevatten omega 3-vetzuren.

Staar

Ook de kans op staar kan verkleind worden met de juiste voeding. Dat is bewezen bij de toepassing van grote hoeveelheden van de vitamines A, C, E en K1. Ook heeft de wetenschap aanwijzingen gevonden dat de natuurlijke kleurstoffen luteïne en zeaxanthine (zogenaamde "carotenoïden") de kans op staar verminderen. Deze stoffen hebben, net als de genoemde vitaminen, een anti-oxidantwerking.

Zeaxanthine zit in bijvoorbeeld paprika, nectarines, mais en sinaasappels. Luteïne is onder andere te vinden in eieren, noten, bepaalde vruchten, (zoals kiwi's en druiven en bepaalde bessen zoals bramen en kruisbessen) groene bladgroenten en broccoli.

Ogen genezen door voeding

Dat oogziekten daadwerkelijk genezen kunnen worden door voeding durven we (nog) niet te beweren. Wel is duidelijk, dat bewust eten bepaalde oogkwalen kan helpen voorkomen.

Welke voeding is belangrijk voor de ogen? We raden aan om elke dag minimaal twee stuks fruit (totaal 200 gram) en 200 gram groente (vooral groene bladgroenten) op het menu te zetten. Groene bladgroenten zijn zeer rijk aan stoffen met een anti-oxidant-werking, wat helpt om de kegeltjes in de ogen te beschermen.

Met alcohol is het oppassen geblazen. Dit is een stof die het lichaam veel anti-oxidanten kost. Ook zijn er aanwijzingen dat verkeerde vetten (zoals transvetten) de macula kunnen aantasten.

Suppelementen

Net als in voedingsmiddelen zijn ook in veel voedingssupplementen vitamines, mineralen en soms ook andere anti-oxidanten te vinden die de ogen helpen beschermen. Hoewel de hoeveelheden van deze stoffen in supplementen vele malen hoger zijn, worden de nutriënten uit gewone voeding beter door het lichaam opgenomen.

Toch zijn er aanwijzingen dat ook hoge doseringen van sommige voedingssupplementen de verslechtering van de ogen kunnen remmen. Dit is gebleken bij mensen die in een voorstadium van maculadegeneratie zaten. In welke vorm de supplementen het beste genomen kunnen worden is nog niet bekend. Dat wordt op dit moment wetenschappelijk onderzocht door het Erasmus MC.