Normal_hoofdpijn

Ieder jaar op 12 september besteedt de wereld aandacht aan migraine; een hersenaandoening waar ongeveer 12 procent van de Nederlanders regelmatig last van heeft. Op Internationale Dag van de Migraine vragen organisaties wereldwijd voor meer kennis en begrip over de aandoening waar 18 procent van de mannen en 33 procent van de vrouwen mee kampt. Volgens migrainedeskundige Gisela Terwindt rust er nog steeds een taboe op de belastende zieke, met name omdat patiënten bang zijn om als zeur te worden gezien. 

Migraine is nog een veelal onbegrepen aandoening. Voor velen is het een beetje hoofdpijn, maar hoofdpijn is niet hetzelfde als migraine. Het is een erkende chronische hersenziekte, die iemand na wat auraverschijnselen helemaal kan uitschakelen. “In het ergste geval kan iemand alleen nog maar in een verduisterde stille kamer in bed liggen en wachten tot het overgaat. Een aanval kan een paar uur duren, maar vaak duurt het veel langer”, legt Terwindt uit aan NU.nl.

Vrouwelijke hormonen

Dat migraine veel  vaker bij vrouwen voorkomt, heeft mogelijk te maken met de vrouwelijke hormonen. Wetenschappers hebben echter nog niet kunnen achterhalen wat het exacte verband is. Wel is duidelijk dat veel migraineaanvallen bij vrouwen voorkomen rond de menstruatie. Is een vrouw zwanger, dan is het vaak wat stiller.

Behandeling tegen migraine 

Dé behandeling tegen migraine is er nog niet. Er zijn preventieve medicijnen, maar die werken bij de helft van de patiënten en halveren vaak het aantal aanvallen. Ook zijn er pijnstillers op de markt die specifiek zijn ontwikkeld om de migrainepijnen te verzachten.

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ontdekte binnen een internationale onderzoeksgroep dat een nieuw middel tegen migraine goed werkt bij patiënten die een lastig behandelbare vorm van de ziekte hebben. Gemiddeld genomen nam het aantal migrainedagen bij patiënten die behandeld werden met fremanezumab af met drieënhalve dag, vergeleken met minder dan een dag in de placebogroep.

Niet vergoed door zorgverzekeraars 

Het middel fremanezumab is één van de nieuwe middelen uit de groep ‘anti-CGRP-medicijnen’. Deze zijn recent goedgekeurd voor gebruik in Amerika en Europa, maar worden nog niet vergoed door de zorgverzekeraars. Hierover lopen momenteel onderhandelingen. Tot die tijd wordt het alleen voorgeschreven in onderzoeksverband. Het middel kan dus nog niet aan iedereen voorgeschreven worden.

Een ander veelbelovend medicijn is Aimovig, dat sinds 2018 welkom is in Europa. Dit middel wordt door velen een doorbraak genoemd. Of Aimovig in Nederland vergoed gaat worden is nog maar de vraag. Nederland telt 250.000 mensen die last hebben van migraines en omdat iedere injectie 6.000 euro kost, komen de totale kosten uit op 1,5 miljard euro. Daarbij komt dat het middel niet voor iedereen werkt: ongeveer 40 procent van de patiënten heeft er baat bij. Vereniging Hoofdpijnnet hoopt desondanks dat zorgverzekeraars dit medicijn gaan vergoeden.

Door: Nationale Zorggids
Bron: NU.nl, Hersenstichting, Margriet