Normal_operatie_operatiekamer_ok_chirurg_arts

Donorlevers kunnen mogelijk veel langer buiten het lichaam bewaard worden door een nieuwe techniek van het Amsterdam UMC. Reinier de Vries, die voor zijn promotieonderzoek bij het Massachusetts General Hospital werkt, is er met het team in geslaagd een donorlever maar liefst drie keer zo lang houdbaar te houden dan nu het geval is. Een donororgaan kan nu slechts negen uur buiten het lichaam overleven voordat het getransplanteerd moet worden. Dit meldt Amsterdam UMC.

De nieuwe techniek heet superkoeling, waarbij de gedoneerde lever tot vier graden onder nul wordt gekoeld. Dit zorgt ervoor dat het orgaan veel langer de tijd heeft om getransplanteerd te worden. Dat is enorme winst, omdat de donorlever gematcht moet worden met een patiënt op de wachtlijst, deze lever naar het juiste ziekenhuis moet worden vervoerd en dan de operatiekamer in gaat. Nu is het mogelijk om de beschikbare tijd hiervoor te verdriedubbelen.

Speciale spoelvloeistof

Echter is er wel een nadeel van superkoeling en dat is dat water in de lever kan bevriezen, waardoor de lever niet langer geschikt is voor transplantatie. Om dit te voorkomen, wordt de gedoneerde lever gespoeld met een speciale vloeistof. Hierdoor kan zich geen ijs vormen in het orgaan. Voordat de lever daadwerkelijk getransplanteerd wordt, zal deze opnieuw gespoeld worden om de vloeistof te verwijderen.

Niet direct in de praktijk

Hoewel blijkt dat de donorlever ongeveer 27 uur buiten het lichaam bewaard kan worden, kan deze nieuwe methode nog niet direct in de praktijk worden gebruikt. Er is meer onderzoek nodig om te kijken naar de risico’s van de ingreep en of de temperatuur nog verder verlaagd kan worden. Er is een groot tekort aan donororganen. Een methode te snel toepassen zou er toe kunnen leiden dat risico’s over het hoofd worden gezien en de kostbare organen niet langer te transplanteren zijn.

Door: Nationale Zorggids