Logo_igj_inspectie_gezondheidszorg_en_jeugd

Alle adrenalinepennen van het merk Emerade worden teruggeroepen. Hiertoe heeft de registratiehouder (Bausch) besloten in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. De pen met adrenaline is onder het grote publiek bekend als een EpiPen. Dit is een merknaam van een andere fabrikant maar de pennen van Emerade werken op dezelfde wijze om een allergische reactie te verminderen. Dit meldt de inspectie.

In Europa zijn enkele gevallen bekend waarbij de pen niet werkte. Het lukte niet om de adrenaline te injecteren. In twee gevallen in het Verenigd Koninkrijk gingen bij de patiënt beide pennen niet af. Alle patiënten hebben het overleefd.

De oorzaak van het probleem is nog niet bekend. Ook staat niet vast of het probleem zich beperkt tot een aantal batches van Emerade. Daarom worden alle Emeradepennen van alle sterktes teruggeroepen.

Welk risico is er?

Emerade is een pen met adrenaline. Mensen met een ernstige allergie dragen hem altijd op zak. Denk bijvoorbeeld aan een noten- of een wespenallergie. Bij een zware allergische reactie dienen zij zichzelf een injectie toe.

De kans dat de pen niet werkt, is heel klein. Bovendien is er een kans dat de pen bij een tweede poging wel werkt. Er is niets mis met de werkzame stof. Hoewel de kans heel klein is dat de pen niet werkt, zijn de gevolgen voor de patiënt heel groot als het op een cruciaal moment gebeurt. Daarom is besloten tot een terugroepactie.

Wat te doen?

Mensen met een adrenalinepen van het merk Emerade kunnen deze omruilen voor een ander merk adrenalinepen met dezelfde werking bij hun apotheek. Alle gebruikers van Emerade worden hierover ook benaderd door hun apotheker.

De terugroepactie is een voorzorgsmaatregel. Als een patiënt de pen nog niet heeft omgeruild en een allergische reactie krijgt, moet de oude pen volgens aanwijzing worden gebruikt. Met de werkzame stof in de pen is niets aan de hand. Eventueel kan een tweede poging worden gedaan om de pen af te laten gaan.

Door: Nationale Zorggids