Normal_rss_entry-199367

De Hoge Raad doet vrijdag uitspraak over het toestaan van rookruimtes in cafés, restaurants en andere horecagelegenheden. Eerder oordeelde het gerechtshof al dat rookruimtes niet langer zijn toegestaan. "De uitzonderingspositie is ongeldig", aldus het hof vorig jaar. De Nederlandse staat tekende bezwaar aan tegen het besluit.

Afgelopen mei adviseerde de advocaat-generaal de Hoge Raad dat de uitspraak van het hof - namelijk dat de uitzondering op het rookverbod voor rookruimtes in horeca-inrichtingen ongeldig is - in stand kan blijven. De Hoge Raad neemt deze adviezen geregeld over, maar lang niet altijd.

Sociale druk

Volgens het hof kunnen niet-rokers in horecagelegenheden sociale druk voelen om naar mensen in rookruimtes toe te gaan. Medewerkers van cafés en restaurants worden bovendien aan rook blootgesteld als ze de rookruimtes moeten opruimen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemde de uitspraak eerder al "dramatisch" voor cafés en discotheken met een rookruimte. De organisatie pleitte vorig jaar al voor financiële compensatie voor investeringen die ze hebben gedaan.

Uitzondering rookruimtes

Sinds 1 juli 2008 is in Nederland een rookverbod voor de horeca van kracht met een uitzondering voor speciaal aangewezen rookruimtes. Momenteel wordt er ook onder meer gesproken over een rookverbod op terrassen.

Door: ANP