Normal_borstkanker

Negen van de tien vrouwen met borstkanker zijn bang dat de ziekte na behandeling terugkeert, uitgezaaid is of dat ze eraan overlijden. Voor een derde van hen heeft die angst een enorme impact op hun leven. Hoewel de meeste vrouwen met hun arts of behandelaar over deze angst willen praten, gebeurt dat alleen als ze er zelf over beginnen. Dat blijkt uit een onderzoek onder 603 vrouwen met borstkanker of een hoge kans daarop door Borstkankervereniging Nederland (BVN), zo meldt BVN.

De vereniging concludeert dat de aandacht voor angstgevoelens bij vrouwen in het ziekenhuis en bij de huisarts tekortschiet. Tijdens de borstkankermaand in oktober, met als thema ‘Borstkanker heeft vele gezichten’, roept BVN artsen en behandelaars op het onderwerp vaker ter sprake te brengen.

Angst vanwege borstkanker

Bijna alle patiënten ervaren angst vanwege borstkanker. Van de tien vrouwen zijn er zes bang dat de ziekte na behandeling terugkeert. De helft vreest uitzaaiingen, een kwart is bang eraan te overlijden, heeft angst voor de bijwerkingen of vreest beperkingen in hun werk, gezin of sociale leven. Voor drie op de tien vrouwen heeft die angst een enorme impact op hun  dagelijks leven, aldus het onderzoek. Voor een kwart geldt dit vijf jaar na de diagnose nog steeds.

Behoefte om over angst te praten

Twee derde heeft de behoefte om met zorgverleners in het ziekenhuis over hun angstgevoelens te praten. In 70 procent van de gevallen is hier ook over gesproken, meestal met een verpleegkundige en vooral rond de diagnose, de behandeling en kort daarna. Twee van de drie vrouwen moesten echter zelf het onderwerp aansnijden. Bij de huisarts wordt er nauwelijks over gesproken, terwijl deze tijdens de behandeling en daarna een grote rol kan spelen bij het omgaan met en bespreekbaar maken van angst. Hoewel zes op de tien vrouwen willen dat hun huisarts hier aandacht aan besteedt, gebeurde dat slechts in een kwart van de gevallen.

Angst op verschillende momenten ter sprake brengen

Volgens BVN staat het bespreken van angst in de aanbevelingen die zij heeft gedaan voor een betere nazorg bij borstkanker en is het belangrijk dat er structureel aandacht voor is. "Angst is er in veel gedaanten en angst verandert met de tijd. Net na de diagnose is er bijvoorbeeld angst voor de dood, daarna voor bijwerkingen van de behandeling, het leven weer oppakken en voor terugkeer van de ziekte. Kortom; het is belangrijk dat angst op verschillende momenten ter sprake wordt gebracht", zegt Mirjam Velting, belangenbehartiger bij BVN.