Normal_wandelen__wandelstok

Door patiënten met Parkinson vier weken lang bloot te stellen aan een korte, maar intensieve loop- en praattraining, verbeteren hun motorisch functies. Het Meander Medisch Centrum in Amersfoort concludeert dit na gebruik te hebben gemaakt van de Silverman Voice Treatment BIG (LSVT-BIG). Tot nu toe is er geen behandeling die de ziekte van Parkinson kan genezen, maar met deze uit Amerika afkomstige therapie kan functioneel herstel van versnelde veroudering worden bereikt. Dit meldt Meander MC. 

De therapie is het meest succesvol bij vroegtijdige signalering van de ziekte van Parkinson. Patiënten gaan door de ziekte zachter praten en maken kleinere pasjes. Door juist overdreven grote stappen te zetten en hard te praten, kan bewegen en spreken weer genormaliseerd worden. Mits dit onder de juiste begeleiding gebeurt.

“Door dit intensief te trainen, kunnen de hersenen herijkt worden en wordt het nieuw aangeleerde bewegingspatroon het nieuwe normaal. De therapie heeft op korte en lange termijn een positief effect en geeft patiënten meer controle over zichzelf”, legt revalidatiearts Willem Oudegeest uit. Na behandeling met LSVT-BIG rapporteerden de patiënten een verbetering tot wel 40 procent ten opzichte van de eerdere situatie. 

Door: Nationale Zorggids