Normal_operatie_kamer_maasland_ziekenhuis

Als het aan de ChristenUnie en GroenLinks ligt, moet de zorgsector veel minder CO2 gaan uitstoten. Nu draaien de systemen van ziekenhuizen vaak 24 uur per dag, ook wanneer de operatiekamers ’s nachts gesloten zijn. Met een aantal aanpassingen zou er alleen al bij het Amsterdam UMC per jaar 400.00 kilowatuur bespaard kunnen worden. Dit meldt Trouw.

Vooralsnog lijkt de zorgsector niet heel erg mee te gaan in het beperken van de uitstoot. Vandaag tijdens het debat over de zorgbegroting wordt dan ook gesproken over hoe de sector de CO2-uitstoot kan verminderen. Een simpele manier zou kunnen zijn om het systeem dat de lucht koelt en filtert in de operatiekamers ’s nachts uit te schakelen. Ook kan in plaats van narcose als gas, via een kapje, worden vervangen met een middel per infuus. Het gas dat nu gebruikt wordt voor narcose houdt duizend keer meer warmte vast in de atmosfeer dan CO2.

Hergebruik van medische instrumenten

Bovendien zou het vervuilende karakter van een ziekenhuis indruisen tegen de eed die artsen en verpleegkundigen afleggen. De uitstoot van veel CO2 en het wegwerpen van veel plastic komt de gezondheid van de patiënt en de planeet uiteindelijk niet ten goede. Veel voorwerpen uit de operatiekamer worden op dit moment niet opnieuw gebruikt, maar worden verbrand. Dit geldt niet alleen voor kleine voorwerpen zoals naalden en scalpels, maar ook met grotere apparaten. Er zou dan ook meer gekeken moeten worden naar hergebruik en hoe dit op een veilige en steriele manier kan plaatsvinden.

Minder auto’s naar het ziekenhuizen

Het verminderen van de CO2-uistoot lijkt een heel grote klus, maar kan al klein beginnen. Bijvoorbeeld door de luchtsystemen van de operatiekamers ’s nachts uit te schakelen en de verlichting op bewegingssensors over te schakelen. Ook beeldbellen met patiënten en werknemers die op de fiets naar hun werk komen, kan al erg schelen in de uitstoot van auto’s die anders naar het ziekenhuis komen.

Door: Nationale Zorggids