Logo_radboudumc_logo

Er komen vanuit Canisius-Wilhelmina Ziekenhuizen (CWZ) en Radboudumc steeds meer dialysepatiënten die tijdelijk in het verpleeghuis verblijven voor revalidatie. Zij kunnen nu in het verpleeghuis dialyse krijgen zodat wij niet meerdere keren per week naar het ziekenhuis hoeven te reizen. Dit meldt Radboudumc.

CWZ-nefroloog Marc ten Dam: “Als zij drie of vier keer per week met de taxi of ambulance naar het ziekenhuis moeten gaan, is dat belastend. Bovendien verliezen deze mensen kostbare tijd, die nodig is voor de revalidatie. Het is dus heel fijn voor hen als zij niet meer de deur uit hoeven. Dankzij de goede samenwerking tussen CWZ, Radboudumc, Kalorama en Dianet kunnen wij hen nu in het verpleeghuis behandelen.”

Dianet verzorgt, als grootste aanbieder van thuishemodialyse in Nederland, de organisatie rondom de dialysehub. Daaronder vallen de technische aanpassingen, het plaatsen van de apparatuur en de verpleegkundige ondersteuning. Manager relatiemanagement Dianet José Koemeester: “We kunnen patiënten behandelen die tijdelijk voor revalidatie in Kalorama verblijven en patiënten die hier langdurig of in de buurt wonen. Juist door deze regionale opzet kan de dialysehub efficiënt worden gebruikt.” Er is plaats voor twee patiënten tegelijkertijd en de maximale capaciteit is acht patiënten per week. Tot nu toe hebben al vier mensen gebruik gemaakt van de faciliteit.

‘Minder stress, meer energie’

Hanneke Beusichem, locatiemanager Kalorama: “De dialysekamer is een uitkomst voor dialysepatiënten die moeten revalideren. Een cliënt van ons zei het volgende. "Het is een grote plus dat dit mogelijk is. Ik had een moeilijke periode met een ziekenhuisopname op de IC. Dat ik daarna voor de dialyse niet meer naar het ziekenhuis hoefde, gaf veel rust en meer vrijheid. Ik had minder stress en meer energie, wat gunstig was voor mijn herstel." In de toekomst hopen we dat ook andere dialysepatiënten van binnen en buiten Kalorama de weg naar de dialysehub weten te vinden.”

Juiste zorg op juiste plek

De voorziening was er niet gekomen zonder CWZ-dialyseverpleegkundige Regina Wijers. Zij verkende tijdens haar opleiding in 2014 de mogelijkheden van verpleeghuisdialyse. “Hemodialyse bij mensen thuis is bij CWZ al mogelijk vanaf 2005. Maar patiënten konden deze behandeling niet krijgen in het verpleeghuis. Ik ging kijken in Maastricht, waar het al wel gebeurde, en zag meteen kansen voor ons.” Verpleeghuisdialyse sluit aan bij de wens van alle organisaties om mensen de juiste zorg op de juiste plek te geven.

Door: Nationale Zorggids