Normal_amandelstenen

Last van amandelstenen en lukt het maar niet om ze uit je keel te halen? Je bent dan niet de enige. Amandelstenen zijn stinkende witte brokjes die vaak stevig vastzitten in de crypten van de amandelen. In deze vrij diepe groeven zorgen ze voor irritatie en stank, maar kan je ze lastig bereiken.

Toch is het verstandig om ze wel te verwijderen. Ook zonder veel klachten loop je wel het risico dat er klachten gaan optreden in de toekomst. Bovendien merk je een eventuele nare geur soms zelf niet op, omdat jegewend raakt aan deze geur. Helaas geldt dat niet voor de directe omgeving, wat kan leiden tot ongemakkelijke situaties.

Gelukkig kun je met enkele hulpmiddelen de amandelstenen alsnog relatief eenvoudig uit je keel halen.

Waarom amandelstenen verwijderen?

Veel mensen hebben in eerste instantie niet door dat er amandelstenen in de keel zitten. Ze veroorzaken geen klachten en komen zo nu en dan vanzelf los. Waarom zou je dan de moeite nemen om ze toch te verwijderen?

De reden is simpel: het voorkomen van klachten. Onbehandeld kunnen amandelstenen langzaam maar zeker groeien en symptomen gaan geven. Eén van de eerste symptomen is helaas ook één van de meest vervelende: een slechte adem, ook wel halitose genoemd.

Andere symptomen die kunnen optreden bij amandelstenen zijn:

● Contant gevoel dat er iets vastzit in de keel
● Pijn bij slikken
● Gevoel dat keel dicht zit
● Oorpijn
● Metaalachtige smaak in de mond

Bovendien gaan amandelstenen niet zelden gepaard met andere mondproblemen, zoals een witte of gele aanslag op de tong en een slechte gezondheid van het tandvlees. De bacteriën die in de amandelstenen zitten en nare geurtjes veroorzaken kun je ook elders in de mond terugvinden.

Een goede mondhygiëne betekent daarom dat ook witte brokjes in de keel aangepakt moet worden.

Manieren om amandelstenen uit de keel te halen

De brokjes komen soms uit zichzelf los, maar vaker nog blijven ze lange tijd vast zitten in de keel. Er zijn diverse manieren om van amandelstenen af te komen. Gebruik liever niet een vinger of wattenstaafje. De kans op beschadigingen, irritaties en introductie van nieuwe bacteriën is hierbij te groot.

De volgende hulpmiddelen werken zeer effectief bij het verwijderen van amandelstenen.

AE Dental Power Floss

De AE Dental Power Floss is een monddouche waarmee je op een veilige manier de amandelstenen uit de crypten kunt spoelen. Gebruik liever niet een waterpik of soortgelijk elektronisch apparaat waarmee ook de tanden gereinigd worden, in de praktijk zijn deze waterstralen te hard. De kans op beschadiging van de amandelen is hierbij groot.

Het voordeel van de AE Dental Power Floss is dat je zelf de kracht van de waterstraal kunt bepalen, omdat je met de hand het water in de crypten spuit.

Gebruik een mondwater als Oxyd8 om direct de amandelen te ontsmetten.

AE Dental Tonsil Stone Removal tool

De AE Dental Tonsil Stone Removal tool is een metalen staafje met een lusje aan het uiteinde. Dit lusje breng je voorzichtig in de crypten. Vervolgens kun je amandelstenen eenvoudig naar buiten wippen.

Omdat er geen scherpe randjes aan de tool zitten, loop je niet het risico de amandelen te beschadigen. Dankzij de speciale grip hoef je bovendien niet bang te zijn dat het hulpmiddel uit je handen glipt tijdens het verwijderen.

TonsilFresh Led Tool

De amandelen liggen vrij ver achterin de keel en zijn, zeker door een gebrek aan licht, vrij lastig te zien voor een ongeoefende blik. De TonsilFresh Led Tool kan je hierbij helpen. Dit zachte plastic hulpmiddel is geschikt om amandelstenen voorzichtig los te drukken.

Met het ingebouwde LED-lampje schijn je direct bij, zodat je precies weet waar je bezig bent en niet meer dan nodig in de crypten hoeft te drukken. Niet alleen kom je zo sneller van de brokjes af, ook verminder je de kans op eventuele irritaties.

Tonsilfresh Cupping Glass

Zeker wanneer de klontjes diep in de crypten zitten kan het nog wel eens lastig zijn om ze los te krijgen. Wil je zelf amandelstenen weghalen, maar lukt dat niet goed genoeg met een monddouche of staafje, dan kan de Tonsilfresh Cupping Glass uitkomst bieden.

Dit is een klein pompje waarmee je de amandelsteentjes met de hand uit de crypten kunt zuigen. Het uiteinde is afgerond en kan de amandelen daarom niet beschadigen. Een combinatiebehandeling met de Cupping Glass en bijvoorbeeld een monddouche geeft de beste resultaten.

Reiniging en nazorg

Eenmaal verwijderd kunnen amandelstenen helaas ook weer terugkomen. Goede nazorg en preventie kan de kans hierop verkleinen. Spoel na het verwijderen van amandelstenen de keel met een zoutoplossing. Dit ontsmet de crypten en kan overgebleven bacterieresten verder onschadelijk maken.

Let daarnaast op de dagelijkse gewoonten. Sommige factoren vergroten de kans op ontwikkeling van nieuwe brokjes:

● Slechte mondhygiëne
● Droge mond
● Veel zuivel
● Alcohol en koffie
● Mondwater met alcohol
● Verkoudheid

Probeer deze factoren aan te pakken, zodat je in de toekomst minder snel last krijgt van nieuwe amandelsteentjes in de keel.

Mondhygiëne

Een goede mondhygiëne is hierbij één van de beste manieren om de groei van nieuwe klontjes te voorkomen. Poets de tanden, stook en/of flos dagelijks, gebruik een tongschraper en een mondwater dat niet op basis van alcohol werkt.

Droge mond

Heb je vaak een droge mond, drink dan meer water en gebruik eventueel keelpastilles om de speekselproductie te stimuleren. Een goede optie hiervoor zijn Dr Katz lozenges. De ingrediënten wakkeren de speekselproductie aan, terwijl het zuigen op de pastilles dit versterkt.

Neusslijm

Heb je vaak een volle neus door een allergie of verkoudheid, gebruik dan California breath Sinus Drops om het neusslijm minder aantrekkelijk te maken voor de bacteriën. De druppels bevatten actief zuurstof, dat de stinkende bacteriën in amandelstenen aanpakt. Je behandelt dus niet alleen de bestaande amandelstenen, maar gaat ook vorming van nieuwe brokjes tegen.

Wat als amandelstenen terug blijven komen?

Het kan zijn dat je met geen mogelijkheid de problemen met amandelstenen kunt tegengaan. Je verwijdert ze, maar na een korte tijd zitten er weer nieuwe brokjes in de keel. Helaas is hier niet altijd wat aan te doen. Onder meer door de vorm en structuur van de amandelen lopen sommige mensen van nature een grote risico op amandelstenen dan anderen.

In ernstige gevallen, bijvoorbeeld bij amandelstenen die niet loskomen, kan er gekozen worden voor een operatie. Dit is echter zelden vereist. Gezien het revalidatieproces, wordt hier alleen voor gekozen wanneer de klachten de levenskwaliteit sterk beïnvloeden.

Bron: demondzorgzaak.nl