Logo_logo_deltaplan_alvleesklierkanker_rgb

Vandaag is het Wereld Alvleesklierkanker Dag. Alvleesklierkanker is een van de meest dodelijke vormen van kanker. Per jaar overlijden er ruim 2.800 Nederlanders aan deze ziekte. Ongeveer evenveel patiënten krijgen jaarlijks de diagnose. De diagnose is zo goed als een doodvonnis vanwege de schrikbarend slechte prognose; na 5 jaar is slechts 9 procent van de patiënten nog in leven. Daarom nemen de vijftien expertisecentra voor alvleesklierkanker, het patiëntenplatform Living With Hope en de Maag Lever Darm Stichting het initiatief tot het landelijke Deltaplan Alvleesklierkanker

Het Deltaplan wil wetenschappelijk onderzoek versnellen, de handen ineenslaan om de beste behandeling voor iedereen beschikbaar te maken en te werken aan een betere kwaliteit van leven voor patiënten.

Tienjarig onderzoek voor alle patiënten

"Deltaplan Alvleesklierkanker heeft een ambitieus plan om een 10-jaar durend onderzoek voor alle patiënten met alvleesklierkanker te realiseren. Patiënten worden hiervoor benaderd in elk expertisecentrum en waar mogelijk in andere ziekenhuizen ook. Binnen dit onderzoek zullen diverse andere onderzoeken plaatsvinden. Op die manier hoeft niet telkens de volledige logistiek van een wetenschappelijk onderzoek opgestart te worden. Hierdoor kan onderzoek efficiënter, goedkoper en beter verlopen en kan meer onderzoek verricht worden", vertelt chirurg Marc Besselink, een van de voorvechters van het Deltaplan. 

Geld nodig

"De enige manier waarmee we de vooruitzichten voor patiënten kunnen verbeteren is door wetenschappelijk onderzoek in een breed samenwerkingsverband. Dit kan letterlijk het verschil tussen leven en dood betekenen. Voor een dergelijk initiatief is geld nodig, veel geld. Deltaplan Alvleesklierkanker wil gesprekken aangaan met andere partijen in dit veld en is erg dankbaar voor de toezegging van stichting Overleven met Alvleesklierkanker om samen te werken."

Het Deltaplan is een initiatief van vijftien expertisecentra voor alvleesklierkanker in Nederland verenigd in de Dutch Pancreatic Cancer Group, het patiëntenplatform Living With Hope en de Maag Lever Darm Stichting. 

Door: Nationale Zorggids