Normal_normal_rookverbod__roken

Vanaf het begin van het volgende schooljaar mag er niet meer gerookt worden op het schoolplein. Hiermee stemde de ministerraad afgelopen vrijdag in. De maatregel geldt voor basisscholen, middelbare scholen, mbo- en hbo-instellingen en universiteiten en is een voorstel van staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid. Dit meldt Rijksoverheid. 

De onderwijsinstellingen zijn straks zelf verantwoordelijk voor het instellen, aanduiden en handhaven van het rookverbod en de NVWA houdt hier toezicht op. Blokhuis: “Geweldig dat heel veel scholen roken op hun terreinen zelf al in de ban hebben gedaan. Het verbod opnemen in de wet is bedoeld als duwtje in de rug voor scholen die daar nog niet aan toegekomen zijn. Het zou mij een lief ding waard zijn als er geen boetes uitgedeeld hoeven te worden. En er gaan natuurlijk geen inspecteurs ‘s avonds na schooltijd in de bosjes liggen om te kijken of er dan iemand staat te roken.”

Rookvrije generatie 

Blokhuis roept alle scholen op om alvast na te denken over het rookvrij maken van hun terreinen, als ze dat nog niet hebben gedaan. Scholen hoeven niet te wachten tot augustus om rookvrij te worden. Hoe eerder hoe beter, zegt Blokhuis die als doel heeft gesteld om per 2040 een rookvrije generatie te hebben. 

Door: Nationale Zorggids