Normal_vleeswaar

De afgelopen drie jaar is het aantal meldingen van besmet voedsel flink toegenomen. Waar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in 2015 nog duizend meldingen ontving over voedsel met bijvoorbeeld listeria of salmonella, ging het in 2018 om 3.200 meldingen. Dat is een verdrievoudiging van het aantal meldingen, zo schrijft het Algemeen Dagblad. 

Voedselproducenten zijn vaak opener richting de NVWA, om verregaande gevolgen te voorkomen. Al zijn ze dit al wettelijk verplicht, is de behoefte om te melden ook toegenomen om imagoschade te beperken. Ook hebben de inspecteurs van de NVWA extra aandacht voor controles op voedselveiligheid, wat ook ten goede komt aan het aantal meldingen.

Voedselveiligheid niet drastisch verslechterd

“Hierdoor is het aantal meldingen en terugroepacties behoorlijk gestegen, maar het wil niet zeggen dat onze voedselveiligheid drastisch is verslechterd. Sterker, er worden nu producten uit de handel gehaald die we anders hadden gemist”, zegt hoofdrechercheur Coen van der Wijden van de NVWA. Bovendien kan er dankzij een nieuwe methode sneller het verband gelegd worden tussen ziektegevallen en besmette voedselbronnen. 

Door: Nationale Zorggids