Normal_logo_mc_slotervaart

Het faillissement van het MC Slotervaart heeft tot onnodig veel onrust en onduidelijkheid geleid. De voorwaarden voor goede en veilige zorg ontbraken, zo concludeert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Gelukkig zijn er geen calamiteiten gemeld en zijn er bij de inspectie ook geen incidenten bekend waarbij patiënten direct schade hebben ondervonden. Dit meldt IGJ. 

Hoewel de zorgverleners zich steeds zijn blijven inzetten voor hun patiënten, ondanks de onzekerheid en ingewikkelde situatie, waren de voorwaarden voor goede en veilige zorg onvoldoende aanwezig. Met name in de eerste weken na het faillissement. Dat komt doordat het ziekenhuis én andere betrokkenen geen tijd hadden om zich voor te bereiden op het afbouwen en overdragen van de zorg.

Goede en veilige zorg bij ziekenhuizen die zorg overnamen

Ook op de ziekenhuizen die zorg van MC Slotervaart hebben overgenomen heeft de inspectie extra toezicht gehouden. Uit die bezoeken blijkt dat de zorgaanbieders veerkracht en grote betrokkenheid bij de patiënt hebben getoond. Dat heeft tot nu toe geleid tot goede en veilige zorg voor ex-Slotervaartpatiënten.

Een ongecontroleerd faillissement mag volgens de inspectie nooit meer voorkomen in de zorg. Zorgaanbieders die in financiële problemen komen moeten nadenken over de risico’s voor patiëntveiligheid en continuïteit van zorg en daarover afstemmen met betrokkenen. Dat is dan ook de belangrijkste aanbeveling van de inspectie.

Rol inspectie

De inspectie kijkt ook naar haar eigen rol in de periode na het faillissement. Hoofdinspecteur Marina Eckenhausen: “Een dergelijke complexe situatie vraagt van ons om onze gebruikelijke manier van toezichthouden aan te passen. Al in een vroeg stadium moeten we inschatten of er meer kennisdeling en advisering gewenst is. Indien nodig, zullen we daar meer ruimte voor nemen.”

Door: Nationale Zorggids