Normal_mri

Een extra MRI-scan voor vrouwen met compact borstklierweefsel moet hen helpen bij vroegtijdige opsporing van borstkanker. Vrouwen met bovengemiddeld dicht weefsel lopen meer risico op borstkanker maar hebben minder zekerheid bij reguliere onderzoeken hiernaar. Daarom zouden zij naast het standaard bevolkingsonderzoek een extra MRI aangeboden moeten krijgen, stellen Nederlandse ziekenhuizen. Dit melden NRC en RTL Nieuws. 

Acht Nederlandse ziekenhuizen onderzochten 4.800 vrouwen met compact weefsel. Zeventien op iedere duizend vrouwen had borstkanker dat enkel vroegtijdig met een MRI-scan opgespoord kon worden. De gangbare mammogram liet geen afwijkingen zien. Of het extra onderzoek het jaarlijkse aantal sterfgevallen vermindert en of vrouwen daardoor minder intensieve behandelingen nodig hebben, moet nog blijken. Het onderzoek dat deze conclusies opvolgt, is binnenkort afgerond.

MRI duurder en invasiever 

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid laat desgewenst aan de Tweede Kamer weten dat hij de Gezondheidsraad inschakelt voor advies hierover. Het RIVM speelt ook een rol in het al dan niet in de praktijk brengen van deze extra screening. Een belangrijk overwegingspunt is het kostenaspect: het standaard röntgenonderzoek is goedkoper dan de MRI. Bovendien is deze zwaarder voor vrouwen, mede doordat zij een contrastinjectie krijgen. 

Door: Nationale Zorggids