Normal_weegschaal

Heb je last van gewrichtsproblemen, zoals een versleten heup of knie? Ervaar je veel pijn en ben je erdoor beperkt in je mobiliteit? Waar vroeger meestal alleen aan pijnstilling werd gedaan, wordt er tegenwoordig veel meer gekeken naar de bron van de problemen. Zo kan fysiotherapie gewrichtsproblemen verhelpen of de klachten verminderen, en worden de gewrichten minder belast voor het verliezen van overgewicht. Is dat niet voldoende, dan kan bijvoorbeeld een knie- of heupoperatie uitkomst bieden.

Wat zijn veelvoorkomende oorzaken van gewrichtsproblemen?

Gewrichtsproblemen kunnen ontstaan door verschillende oorzaken. Letsel aan een knie, zoals een gescheurde kruisband of meniscus, kan bijvoorbeeld ontstaan tijdens het sporten. Ook kan artrose de veroorzaker zijn van een versleten knie of heup. Slijtage van de gewrichten is een steeds vaker voorkomende aandoening, bijvoorbeeld door zware lichamelijke arbeid of langdurig intensief sporten. Hierbij gaat het om aantasting van de kraakbeenlaag van het gewricht. Het kraakbeen kan beschadigd of zelfs helemaal verdwenen zijn, waardoor de gewrichtsvlakken niet meer soepel langs elkaar glijden. Dit heeft beperking in de bewegingsvrijheid en pijn tot gevolg. Een heupoperatie of knieoperatie maakt het weer mogelijk om soepel te bewegen, zonder pijn.

Worden operaties aan gewrichten vergoed door de verzekering?

Ja, een knie- of heupoperatie bijvoorbeeld wordt volledig vergoed door de zorgverzekering. Wel moet je een verwijsbrief hebben van je huisarts, of een Arbo-arts of medisch specialist. Door de toegenomen marktwerking in de zorg kun je voor een operatie terecht op meer plaatsen. In het verleden werden dergelijke operaties alleen maar in ziekenhuizen uitgevoerd. Hier waren lange wachtlijsten, waardoor mensen lange tijd moesten wachten op een operatie. Tegenwoordig worden veel van deze behandelingen in specialistische klinieken uitgevoerd. Hier kun je vaak al binnen enkele weken terecht voor een operatie. Door de hoge frequentie van de operaties hebben de specialisten veel ervaring, en je vindt er alle zorg onder een dak.

Hoe ingrijpend is een operatie aan een gewricht?

Innovaties in de zorg hebben ervoor gezorgd dat een operatie minimaal belastend is. Vaak is er sprake van een dagbehandeling, waardoor je in de meeste gevallen al op de dag van de operatie weer naar huis mag. Als een overnachting medisch noodzakelijk of raadzaam is, is het natuurlijk wel altijd mogelijk. De specialistische behandelmethoden zorgen er daarnaast voor dat mensen weer sneller op de been zijn, en maken de kans op infecties of andere bijwerkingen zeer klein.

(Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Orthoparc)