Normal_rss_entry-210023

De Tweede Kamer voelt er vooralsnog niets voor lachgas als roesmiddel te verbieden. Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid loopt te hard van stapel, vinden regeringspartijen VVD en D66 en een flink deel van de oppositie. Blokhuis wil dat lachgas wordt toegevoegd aan de zwarte lijst voor softdrugs. 

Blokhuis kondigde het verbod maandag aan. De liberale partijen in de regeringscoalitie toonden zich daarop "verrast en enigszins overvallen". Volgens ingewijden was het besluit van de staatssecretaris niet met de coalitiepartijen overlegd. VVD en D66 vinden onder meer oppositiepartijen GroenLinks, PvdA en Forum voor Democratie en ex-VVD'er Wybren van Haga aan hun zijde. De tegenstanders van het verbod zien veelal meer in voorlichting en preventie.

Lachgas op zwarte lijst voor softdrugs

Om lachgas toe te voegen aan de zwarte lijst van softdrugs van de Opiumwet, zoals hij van plan is, heeft Blokhuis een Kamermeerderheid nodig. Lachgas is nu vrij verkrijgbaar en wordt zelfs aangeboden op festivals en evemenenten. Gebruikers inhaleren het gas en ervaren korte tijd een euforische roes. Wanneer iemand veel lachgas achter elkaar gebruikt, komt er minder zuurstof naar de hersenen en dit kan voor grote gezondheidsrisico's zorgen.

Door: ANP