Normal_rss_entry-211127

De veiligheid van patiënten is in gevaar geweest bij het "chaotische en ongecontroleerde" faillissement van MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in een rapport dat vandaag is verschenen. Voor zover bekend heeft dit niet geleid tot "ernstige ongevallen", schrijven de onderzoekers.

Beide ziekenhuizen werden in oktober 2018 failliet verklaard. Het faillissement leidde volgens de OVV tot vertragingen en terugval in behandeltrajecten van duizenden patiënten. Operaties gingen niet door, medicijnen waren niet beschikbaar, patiënten belandden in verkeerde ziekenhuizen of er ontbraken actuele medische gegevens, staat in het rapport.

De zorg moest abrupt worden afgebouwd toen de financiële situatie kritiek bleek en de salarissen niet meer konden worden uitbetaald, aangezien de zorgverzekeraar niet wilde meewerken aan een gefaseerde afbouw. "Een situatie waar niemand zich op had voorbereid en die chaotisch verliep", schrijven de onderzoekers.

Door: ANP