Normal_alcohol

Nederlanders hebben gemiddeld weinig kennis over de gezondheidsrisico’s van alcohol. Dat kan worden geconcludeerd uit een peiling van PanelWizard in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid en het Trimbos-instituut. De respondenten scoorden gemiddeld een rapportcijfer van 5,1. Minder dan 9 procent van de deelnemers noemt spontaan dat alcohol het risico op kanker vergroot. Slechts 5 procent van de respondenten weet dat alcoholgebruik de kans op borstkanker verhoogt. Jaarlijks zijn er meer dan 1.000 gevallen van borstkanker waarbij alcohol de vermoedelijke oorzaak is. Dit meldt Rijksoverheid.

Aan het onderzoek deden 1.339 Nederlanders mee. In de vragenlijst stonden onder meer kennisvragen over de schadelijke effecten van alcohol op het lichaam, op de gezondheid en de maatschappij. Uit het onderzoek bleek onder andere dan negen op de tien ondervraagden weet dat alcohol slecht is voor de lever, maar slechts drie procent wist dat er ook een relatie is met dementie. Een derde weet af van de richtlijn om maximaal één glas per dag te drinken en 25 procent zegt volgend jaar beter te willen letten op hun alcoholconsumptie.

Alcohol en gezondheid in cijfers

In 2018 dronken 1,1 miljoen Nederlanders overmatig (meer dan 21 glazen per week voor mannen en meer dan 14 glazen per week voor vrouwen), zochten 29.000 mensen hulp voor hun alcoholverslaving, belandden er 18.000 mensen met letsel op de spoedeisende hulp, en nog eens 6.000 mensen kampten met een alcoholvergiftiging. 7,3 procent van alle gevallen van borstkanker (bijna 15.000 in 2017) is gerelateerd aan alcohol. Datzelfde geldt voor 44,7 procent van alle gevallen van slokdarmkanker (ongeveer 2.500 in 2018).

Campagne over gezondheidseffecten

Het onderzoek is een opmaat voor de start van een brede bewustwordingscampagne over de gezondheidseffecten van alcohol in 2020. In het Nationaal Preventieakkoord is afgesproken dat 80 procent van de Nederlanders de richtlijn van de Gezondheidsraad kent in 2040. Iedereen die zijn alcoholgebruik in het nieuwe jaar een maandje op pauze wil zetten, kan zich aanmelden bij IkPas voor hun Dry January actie via www.ikpas.nl. Meer dan 6000 mensen hebben zich daarvoor al aangemeld. Vanaf vandaag kunnen Nederlanders zelf testen wat ze weten over gezondheid en alcohol via www.alcoholexamen.nl.

Door: Nationale Zorggids