Normal_niezen_ziek

Afgelopen december waren er al heel wat mensen die kampten met hooikoorts. Een bijzonder feit, aangezien de hazelaars en elzen normaal pas in februari beginnen te bloeien. Het zachte decemberweer heeft er voor gezorgd dat er nu al pollen in de lucht zitten en dat merken mensen met hooikoorts. Het hooikoortsseizoen begint voor hen extreem vroeg. Dit meldt Trouw.

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Weeronline meldden dat mensen hooikoortsklachten konden verwachten tijdens de feestdagen. De hazelaars en elzen stonden dit jaar uitzonderlijk vroeg in bloei. Mensen met hooikoorts konden klachten verwachtten omdat de lucht ook droog was. Dit zorgt ervoor dat de pollen in de lucht blijven zweven, terwijl regen ze zou neerslaan op de grond.

Huisarts herkent niet altijd hooikoortsklachten in december

Volgens Arnold van Vliet, bioloog aan de Wageningen University, wordt hooikoorts in de winter niet altijd door huisartsen opgemerkt. Het is relatief onbekend dat de natuur door de zachte winter nu al tot bloei kan komen, waardoor hooikoorts als verkoudheid afgeschreven kan worden. Dat kan erg vervelend zijn voor wie last heeft van hooikoorts, want bepaalde soorten medicatie moeten worden ingenomen voordat het seizoen begint. Deze groep kooikoortspatiënten hebben het komende seizoen mogelijk meer klachten omdat niet op tijd is opgemerkt wat hun problemen veroorzaakte. Bij twijfel kan een allergieëntest gedaan worden om te kijken of en waarop het lichaam allergisch reageert.

Ook in 2015-2016 al vroeg hooikoortsseizoen

Het is echter niet voor het eerst dat hazelaars en elzen al eerder beginnen te bloeien dan verwacht. Ook in de winter van 2015-2016 startte de bloeiperiode veel vroeger. Toen lag de piek van het bloeiseizoen van deze bomen op 1 januari 2016. Het was toen gemiddeld 9,6 graden Celsius in december. Normaal ligt de temperatuur voor december rond de 4 graden Celsius. Deze winter ligt de gemiddelde temperatuur op 5,8 graden Celsius.

Door: Nationale Zorggids