Patiëntgegevens ziekenhuis Leeuwarden veilig na cyberaanval Citrix

Bij de cyberaanval op het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) zijn geen gegevens van patiënten gestolen. De hackers zijn niet doorgedrongen tot die data, zegt het MCL. Het ziekenhuis houdt alle beveiligingsmaatregelen in stand. Dat betekent dat patiënten ook de komende tijd nog niet bij hun medische dossiers kunnen en dat medewerkers niet vanuit huis kunnen werken.

Reparatie Citrix

De aanval werd uitgevoerd op de zogeheten Citrix-servers van het ziekenhuis. Citrix heeft vandaag een programma vrijgegeven waarmee het gat in de beveiliging van zijn systemen moet worden gedicht. Het gaat om een zogenoemde patch voor sommige versies. Andere varianten moeten vrijdag een reparatie krijgen.

Beveiligingslek Citrix

Citrix werd in december gewezen op een groot gat in de beveiliging van twee diensten, namelijk de Application Delivery Controller en de Gateway. Bedrijven, overheden, ziekenhuizen en onderwijsinstellingen gebruiken die zodat hun medewerkers op afstand kunnen werken, bijvoorbeeld vanuit huis of onderweg in het openbaar vervoer. Door het gat zouden kwaadwillenden bij gevoelige gegevens kunnen komen. Vele tientallen organisaties hebben de afgelopen dagen uit voorzorg hun Citrix-netwerk uitgeschakeld.

Door: ANP