Grotere kans op sterven door te veel vitamine B12

Wetenschappers van het UMCG in Groningen waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s van te veel vitamine B12. Volgens de onderzoekers hebben mensen met een hogere waarde van deze vitamine in het bloed een grotere kans op sterven.

Tot nu waren er geen nadelige effecten bekend van een te hoge doses B12. Wel is al langer bekend dat een gebrek aan vitamine B12 allerlei klachten kan geven. Het gaat bijvoorbeeld om neurologische klachten zoals tintelingen, coördinatieproblemen en pijn, psychische klachten zoals neerslachtigheid, concentratieverlies en vergeetachtigheid, maar ook bloedarmoede en tandvleesproblemen.

"Veel mensen denken dat er geen gevaar schuilt in overdosering van B12 en gaan uit van 'hoe meer, hoe beter’. De gedachte 'baat het niet dan schaadt het niet’, is met de uitkomsten van dit onderzoek echter niet langer houdbaar", stellen de onderzoekers.

Supplementen met vitamine B12

B12 is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen, zenuwcellen en DNA. Daarom kan een tekort ervan leiden tot onder meer bloedarmoede. Deze vitamine zit alleen in dierlijke producten zoals vlees en melk.

De onderzoekers waarschuwen mensen die supplementen slikken of injecties krijgen om een vitamine B12-tekort te voorkomen. Bij het onderzoek waren meer dan 5500 mensen betrokken. De uitkomsten zijn gepubliceerd in het medisch tijdschrift Jama Network Open.

Door: ANP