Langere wachttijd dure medicijnen

Patiënten met kanker of een zeldzame aandoening moeten steeds langer wachten op nieuwe medicijnen. De gemiddelde tijd tussen de goedkeuring van een dergelijk medicijn en de vergoeding ervan is nu langer dan een jaar: 410 dagen. Dit blijkt uit onderzoek van Het Financieele Dagblad. 

Langere wachttijd nieuwe dure medicijnen in Sluis-procedure

De onderzoekers van het FD bekeken 26 geneesmiddelen met een vraagprijs van 50.000 euro per patiënt per jaar. Sinds 2015 moet dit soort medicijnen de Sluis-procedure doorlopen. In deze procedure doet de minister van Volksgezondheid zelf de onderhandelingen met de farmaceutische bedrijven. Onder minister Bruins van Medische Zorg & Sport zijn de criteria voor de Sluis-procedure aangescherpt. Dit leidde ertoe dat er nu meer geneesmiddelen onder behandeling zijn in deze procedure.

Oorzaak langere wachttijd dure medicijnen

De langere wachttijden worden veroorzaakt door de moeizame onderhandelingen over prijsverlagingen tussen het ministerie en de farmaceutische industrie. De bedrijven willen hogere prijzen maar de minister wil niet dat de kosten oplopen. 

Stroeve onderhandeling voor medicijn voor lymfeklierkanker 

Met name het medicijn Yescarta, dat het leven kan redden van mensen met een bepaalde vorm van lymfeklierkanker, loopt veel vertraging op. De wachttijd hiervoor is inmiddels al 555 dagen. De therapie, die wel wordt vergoed in Engeland, Duitsland, Spanje, Italië en Frankrijk, moet volgens fabrikant Gilead 327.000 euro per patiënt kosten. Het gaat dan om een éénmalige behandeling. Volgens medische directeur Rob Pieters van het Prinses Máxima Centrum kan uitstel van dit medicijn mensenlevens kosten. 

Door: Nationale Zorggids