Rookverbod op stations

De NS stopt vanaf 1 april met de verkoop van tabak in zijn eigen winkels. Daarnaast is ProRail begonnen met voorbereidingen om alle 390 rookpalen van de perrons te verwijderen. Dat hebben de twee, die de stations stapsgewijs rookvrij gaan maken, donderdag bekendgemaakt.

Er geldt al een rookverbod voor stationshallen, trappen, liften en tunnels. In de loop van oktober gaat dat ook voor de perrons gelden. Verkoop van rook- en tabakswaren op de 136 verkooplocaties van de NS, eindigt per 1 april. Uiteindelijk is het de bedoeling dat op stations helemaal geen tabak meer te krijgen is. Het vervoersbedrijf sluit daarom geen nieuwe contracten met huurders die rookwaren willen verkopen.

Momenteel bevinden zich op ongeveer honderd van de vierhonderd stations in Nederland nog rookpalen of roosters. Behalve deze, verwijdert ProRail ook verlichte rookzoneborden, wordt de bestrating aangepast en komen er nieuwe borden voor huisregels.

Blokhuis: rookvrije generatie dichterbij

De NS en ProRail brengen een rookvrije generatie dichterbij door roken op stations uit te bannen en een streep te zetten door de verkoop van tabak, vindt staatssecretaris Paul Blokhuis. De bijdrage van de twee bedrijven is breder dan alleen "de grote omslag naar rookvrij die nu op alle stations gaat plaatsvinden", stelt de staatssecretaris. "Ook omdat andere bedrijven hiermee verder aan het denken gezet worden over het stoppen met tabaksverkoop. Want als zo’n groot bedrijf als NS het kan, kunnen andere het ook. "Over een paar jaar kijken kinderen je glazig aan als je vertelt dat je vroeger mocht roken op een perron", voorspelt Blokhuis.

Door: ANP