Normal_condoom_soa_seks

Uit cijfers van soa-tester Testalize.me blijkt dat in 2019 ruim 13 procent van de gebruikers positief testte op een soa. Het gaat dan vooral om chlamydia dat in 90% van de positieve gevallen werd gevonden. Dat is bijna één op de zeven mensen die test. Meer dan tienduizend anonieme soa-testen werden geanalyseerd. Dit meldt Testalize.me.

Rectale soa in opkomst

Seksueel overdraagbare aandoeningen kunnen op verschillende plekken in het lichaam voorkomen. Toch blijkt ruim 9 op de 10 personen voor een genitale test te kiezen. Desalniettemin blijkt uit het onderzoek dat er in verhouding vaker positief wordt getest op rectale chlamydia en/of gonorroe. Hoewel nog geen 4% van de gebruikers de rectale test uitvoerde, was bijna 1 op de 5 positief. Testalize.me stelt dat de meerderheid van deze rectale testen worden uitgevoerd door vrouwen. Volgens het bedrijf heerst er nog steeds een groot taboe op het testen van infecties die het gevolg zijn van onveilige anale seks.

Vrouwen bestellen vaker soa-test dan mannen

Om de verschillen in geslacht in kaart te brengen, werden de genitale testen geanalyseerd die alleen door mannen of alleen door vrouwen konden worden uitgevoerd. Uit die gegevens blijkt dat de soa-test voor vrouwen vaker (55%) werd besteld dan de test voor mannen (44%). Een mogelijke reden is dat vrouwen eerder actie ondernemen wanneer ze een partnerwaarschuwing hebben gehad. Het risico op onvruchtbaarheid speelt een grote rol. Overigens werden geen verschillen ontdekt in het aantal positieve testen. Zowel mannen als vrouwen testen even vaak positief op chlamydia en/of gonorroe.

Anonieme soa-test

Startupbedrijf Testalize.me is de grootste aanbieder van anonieme soa-testen. Het bedrijf gebruikt geen persoonsgegevens om te analyseren. Er is er wel zicht op aantallen, type testen en resultaten. Ook worden enkele vragen gesteld aan de gebruikers, nadat ze hun uitslag hebben opgevraagd. Er wordt getest op de meest voorkomende soa’s: chlamydia en gonorroe. En eventueel kan verder getest worden op LGV, een variant van chlamydia.

Meer informatie over deze cijfers vind je op: https://testalize.me/blog/soa-monitor-2019

Door: Nationale Zorggids