Normal_roken_asbak_sigaret

Het gebruik van medicijnen op recept bij het stoppen met roken is gestegen. Tussen 2012 en 2017 is het voorschrijven daarvan met ongeveer 35 procent toegenomen. Dit blijkt uit onderzoek van NIVEL, uitgevoerd op verzoek van medicijnautoriteit CBG. In 2017 deed ruim een derde van alle rokers in Nederland een poging om te stoppen met roken. Dit meldt het CBG.

Naast nicotinevervangende middelen zoals nicotinekauwgum en -pleisters, heeft het CBG varenicline en bupropion geregistreerd als medicijnen voor stoppen met roken. Nortriptyline is niet geregistreerd bij het CBG voor het stoppen met roken, maar is wel opgenomen in de behandelrichtlijn “Stoppen met roken” voor huisartsen.

Medicijnen of gedragscoaching voor rokers

“De afgelopen jaren zie ik steeds meer patiënten die bij mij langskomen voor hulp bij het stoppen met roken. Als huisarts adviseer ik, volgens de richtlijn, altijd als eerste gedragsmatige ondersteuning bij stoppen met roken aangevuld met eventueel nicotinevervangende middelen. Als laatste kijk ik of het nodig is om andere medicijnen voor te schrijven. Deze medicijnen kunnen echter ook bijwerkingen hebben waarvan sommige ernstig zijn,” aldus Janneke Belo, huisarts en collegelid bij het CBG.

Medicijnen om te stoppen met roken

Van alle stoppen-met-rokenmedicijnen op recept is varenicline het meest gestegen met 45 procent. Uit het onderzoek komt naar voren dat patiënten die varenicline voorgeschreven krijgen iets jonger zijn dan degenen die nortriptyline en bupropion gebruiken en bijvoorbeeld minder vaak hartafwijkingen en psychische problemen hebben. De medicijnen nortriptyline en bupropion zijn niet voor alle patiënten geschikt. Na bijvoorbeeld een hartinfarct wordt het gebruik van nortriptyline afgeraden. Bij de keuze voor een middel houden huisartsen over het algemeen goed rekening met aandoeningen van de patiënt.

Nicotinekauwgom en -pleisters bij drogist en apotheek

Het advies van huisartsen aan rokers om nicotinevervangende middelen te gebruiken is meer dan verdubbeld in de periode van 2012-2017. Deze stijging is vermoedelijk een onderschatting, omdat voor de onderzoekers onbekend was hoeveel nicotinevervangende middelen zonder recept bij de apotheek of drogist verkocht werden.

Lees de volledige rapportage van het ondezoek naar stoppen met roken

Door: Nationale Zorggids