Nieuwe coronavirus krijgt van WHO de naam Covid-19

Het nieuwe coronavirus krijgt de officiële naam Covid-19. Het eerste vaccin kan over achttien maanden gereed zijn, zegt het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Hij stelt ook dat het virus als "staatsvijand nummer één" moet worden beschouwd.

Het virus stond tot dusver bekend als 2019-nCoV en werd soms ook het Wuhan-virus genoemd. Wuhan is de stad in China waar het virus voor het eerst de kop opstak. De 'co' in de nieuwe naam Covid-19 staat voor corona, de 'vi' voor virus en de 'd' voor disease, het Engelse woord voor ziekte.

De naam moest voldoen aan een aantal criteria. De WHO zegt dat een omschrijving is gezocht die niet verwijst naar een geografische locatie, een dier, persoon of groep mensen en die ook makkelijk uit te spreken is. Dergelijke eisen zijn bedoeld om stigmatisering te voorkomen.

Conferentie

De WHO houdt een conferentie in Genève over de bestrijding van het virus, dat inmiddels al 25 landen heeft bereikt. WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus toonde zich optimistisch dat er een "reële kans" is dat verspreiding van het virus een halt kan worden toegeroepen.

Tedros riep de internationale gemeenschap op eensgezind op te treden tegen het nieuwe coronavirus, om erger te voorkomen. "Als we dat niet doen, kan dat leiden tot veel meer besmettingen en veel hogere kosten", waarschuwde de topman.

Er zijn inmiddels ruim 42.000 besmettingen en meer dan 1.017 sterfgevallen vastgesteld in China. Buiten dat land gaat het volgens de WHO om 393 ziektegevallen, onder wie 135 mensen die positief zijn getest aan boord van een cruiseschip voor de kust van Japan.

Door: ANP