Artsen bespreken alcoholgebruik weinig

Artsen spreken patiënten te weinig aan op alcoholgebruik. Hierover waarschuwen experts het TV-programma Nieuwsuur. Acohol lijkt voor veel artsen taboe te zijn, ondanks dat er in Nederland anderhalf miljoen probleemdrinkers zijn. Dit meldt NOS. 

Volgens onderzoeker Rob Bovens van de Tilburg University zijn er verschillende redenen waarom artsen het niet met hun patiënten over alcohol hebben. Een gesprek hierover kost vaak veel tijd en patiënten komen meestal voor een ander probleem. Hiernaast is alcoholgebruik algemeen geaccepteerd en als een arts evenveel blijkt te drinken als een patiënt is het lastiger om het hierover te hebben. 

Richtlijnen over veilig alcoholgebruik zijn vaag

De norm voor veilig alcoholgebruik is ook niet altijd duidelijk. Zo denken veel mensen dat een paar glazen alcohol per dag het risico op ziektes juist verlaagt. De Gezondheidsraad geeft echter als richtlijn: "Drink geen alcohol of niet meer dan één glas per dag." De Nederlandse Vereniging voor Cardiologie buigt zich over de vraag hoe artsen consistenter kunnen zijn in hun adviezen met betrekking tot alcoholgebruik. 

Jeroen Bosch Ziekenhuis spreekt patiënten aan op alcoholgebruik

Het voorschrijven van pillen om het probleem van de patiënt op te lossen, is nog steeds de meest voor de hand liggende behandeling in de meeste ziekenhuizen. In het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch is op de maag-, lever-, darm-afdeling echter een nieuw project van start gegaan. Hier krijgt elke patiënt een vraag over zijn of haar alcoholgebruik. Dit om te voorkomen dat er alleen symptomen worden bestreden en het achterliggende probleem niet wordt aangepakt. Om te voorkomen dat patiënten na ontslag uit het ziekenhuis thuis gaan drinken, werken zorgverleners van de verslavingszorg, psychiatrie en maatschappelijk werk in het Jeroen Bosch Ziekenhuis samen.

Onderzoeker Rob Bovens denkt dat ziekenhuizen hier, meer dan huisartsen, echt stappen kunnen maken: "Omdat het probleem dan veel urgenter is bij de patiënt. Ik denk dat de huisarts ook autoriteit heeft, maar die heeft maar tien minuten de tijd. Als er een duidelijke relatie is met waarvoor de patiënt komt, dan is het gemakkelijker aan de orde te stellen."

Door: Nationale Zorggids