Rode Kruis adviseert over goed gebruik mondkapjes

Het Rode Kruis adviseert mensen zich goed te laten informeren over bijvoorbeeld het dragen van een mondkapje tegen het nieuwe coronavirus. Zo hebben Nederlanders onvoldoende kennis van het gebruik van deze kapjes om te voorkomen dat ze met het virus in aanraking komen. Slechts 34 procent van de Nederlanders is zich bewust dat bij verkeerd gebruik juist een groter risico ontstaat op besmetting, meldt het Rode Kruis na onderzoek.

Ook denkt iets meer dan de helft van de ondervraagden dat het belangrijk is om in landen waar het coronavirus is geconstateerd om continu een mondkapje te dragen. Eigenlijk hoeven alleen hulpverleners, mantelzorgers of mensen met koorts of luchtwegproblemen een mondkapje te dragen. Het Rode Kruis adviseert daarom Nederlanders die van plan zijn op reis te gaan zich goed voor te bereiden. Dit om misverstanden te voorkomen.

Goed gebruik mondkapjes

Vier van de vijf ondervraagden denken dat tijdens het reizen naar deze landen het belangrijk is om mondkapjes te dragen op openbare plekken. Terwijl bij het verkeerd gebruik, bijvoorbeeld door het aanraken van het kapje na het dragen, of herhaaldelijk hetzelfde mondkapje dragen, de besmetting met het virus juist wordt vergroot. Het Rode Kruis heeft op zijn website informatie gezet op het verantwoord gebruik van een mondkapje.

Voorzorgsmaatregelen bij reizen

Een kwart van de ondervraagden zegt op de hoogte te zijn van extra voorzorgsmaatregelen voor mensen die op reis gaan naar landen waar het coronavirus is geconstateerd, zoals afstand houden en handen wassen met zeep of alcohol. Meer dan de helft (52 procent) kent de maatregel niet dat je kleding moet wassen na het in contact met iemand met ziekteverschijnselen.

Het Rode Kruis ondervroeg een representatieve groep van 737 Nederlanders.

Lees meer over hoe je besmetting met het coronavirus voorkomt op de website van het Rode Kruis

 

Door: ANP