Maatregelen Nederland coronavirus

Ook bedrijven en organisaties in Nederland nemen maatregelen en bereiden zich voor nu ook in Nederland het coronavirus is opgedoken. Zo is de NS in overleg met andere openbaar vervoerders over een actieplan. Ook op Schiphol ligt al een draaiboek klaar. Dit meldt ANP.

Actieplan NS om coronavirus

De spoorvervoerder wilde niet speculeren of treinen worden stopgezet als de eerste besmetting in eigen land een feit is. "We denken na over hoe we onze reizigers op de hoogte kunnen houden en welke adviezen we hun geven", zei NS-bestuurslid Marjan Rintel tijdens een persconferentie in Rotterdam Centraal. "We baseren ons op de informatie van het RIVM. Voor nu zeggen we alleen tegen onze reizigers dat ze goed hun handen moeten wassen en in hun elleboog moeten hoesten of niezen."

Topman Roger van Boxtel noemt te snel handelen uit angst voor het coronavirus "paniekvoetbal". "We moeten niet in paniek raken en we willen goed en rustig de autoriteiten volgen." Ook zei van Boxtel dat we "niet moeten doen alsof heel Nederland straks op z'n kop staat".
 

Schiphol: nog geen controle op besmetting pasagiers

Luchthaven Schiphol neemt geen extra maatregelen nu het nieuwe coronavirus ook in Nederland is opgedoken. Dat betekent onder meer dat reizigers nog altijd niet gecontroleerd worden op een mogelijke besmetting. 
 
Een woordvoerster benadrukt dat Schiphol in nauw contact staat met het RIVM en de GGD en hun adviezen opvolgt. Schiphol is volgens haar voorbereid en heeft verschillende scenario’s en draaiboeken klaarliggen. Hierin staat bijvoorbeeld uitgewerkt welke acties ondernomen moeten worden als er een besmet persoon via Schiphol Nederland binnenkomt.
 
Personeel en reizigers wordt aangeraden om algemene hygiënemaatregelen in acht te nemen, zoals je dat ook zou doen tegen andere griepvirussen. Voor aankomende passagiers uit gebieden waar het coronavirus heerst, is een speciaal informatiebericht op de schermen bij de bagagebanden geplaatst.
 

Maatregelen Nestlé Nederland en Unilever om personeel te beschermen

Nestlé Nederland en Unilever kondigen maatregelen aan om personeel te beschermen tegen het nieuwe coronavirus. Zo stellen de producenten van levensmiddelen zakelijke tripjes uit, of laten bijeenkomsten via andere communicatiemiddelen plaatsvinden. Medewerkers die in gebieden zijn geweest waar het virus reeds is geconstateerd, werken minimaal twee weken vanuit huis.

Behalve de genoemde maatregelen laat Unilever weten dat het zijn personeel ook aanraadt extra hygiënemaatregelen te nemen. "Maar de meeste mensen deden dat al na alle aandacht daarvoor", benadrukt een woordvoerster.

Nestlé is bekend van merken als Maggi, KitKat, Nescafé en Felix-kattenvoer. Voor de Nederlandse tak werken ruim 1100 mensen. Het concern heeft wereldwijd ruim 328.000 medewerkers in dienst, en is naar eigen zeggen 's werelds grootste voedingsmiddelenproducent. Bij Unilever werken 3100 mensen in Nederland.

Geen grote zorgen bij Huishoudbeurs

Het coronavirus leidt niet tot grote zorgen bij de organisatie van de Huishoudbeurs, die al bijna een week gaande is. Op vrijdagochtend, de eerste beursdag na het bekend worden van de eerste twee besmettingen van Nederlanders, stromen met name de vrouwen weer in groten getale toe in de RAI in Amsterdam.

"We hebben sinds gisteren wel wat meer gerichte vragen gekregen van mensen of de beurs nog wel doorgaat en vragen over welke voorzorgsmaatregelen worden genomen. Maar we hebben zeker niet de indruk dat de mensen de beurs daarom niet komen bezoeken", aldus een woordvoerster. "We hebben vanochtend een rondje gemaakt bij de exposanten, maar ook daar zijn geen zorgen. We houden alles goed in de gaten en nemen alle vragen serieus. Maar er is vanuit de overheid geen berichtgeving die de doorgang van ons evenement beïnvloedt."
 
Het coronavirus speelt al de hele beurs een rol. De organisatie volgt sinds het begin van de beurs afgelopen zaterdag de richtlijnen van het RIVM en de GGD. "Die richtlijnen blijven we in de gaten houden. We waren al extra attent op de hygiëne, maar verder verloopt alles als altijd. We hebben ons de afgelopen dagen eigenlijk meer druk gemaakt over alle 'codes geel', of mensen hier met de harde wind en gladheid wel konden komen".
 

Extra handen wassen

 
Ank uit Naaldwijk en haar dochter hebben er niet over getwijfeld naar de beurs te komen. "We zullen wel een keer extra onze handen wassen, maar maken ons er verder niet erg druk over. Tilburg is ver weg en we hebben ons verheugd op een leuk dagje uit."
 
De beurs in Amsterdam duurt tot en met zondag.
 

Door: ANP