Normal_chirurgie_instrumenten_operatie_operatiekamer

Het eerste commerciële bedrijf in Nederland voor lichaamsdonatie, RISE Labs, is in opspraak geraakt. Tweede Kamerleden zetten vraagtekens bij de manier waarop het bedrijf reclame maakt en noemen het advertentiebeleid onethisch. RISE Labs adverteert sinds vorig jaar voor lichaamsdonatie als betaalbare uitvaart, zo bleek uit onderzoek van Nieuwsuur. Dit meldt NOS.

Ongeveer achthonderd mensen doneren hun lichaam na hun dood. Dit kan bij universitaire ziekenhuizen. Zij gebruiken lichaamsdelen voor wetenschappelijk onderzoek en voor onderwijs. Tot nu toe zijn bij RISE Labs vier lichamen gedoneerd. Het bedrijf laat op de website weten dat lichaamsdonatie "de goedkoopste optie is" bij de dood. Ze tonen de kosten van lichaamsdonatie in vergelijking met een begrafenis en een crematie. Als de klant geen behoefte heeft aan een uitvaartplechtigheid hoeft de donatie zelfs helemaal niks te kosten.

Onduidelijk waar lichamen naartoe gaan

Op de vraag van Nieuwsuur wat er gebeurt met gedoneerde lichamen geeft RISE Labs geen antwoord. Het Ministerie van Volksgezondheid zegt dat de lichamen naar universiteiten, farmaceuten en bedrijven in de medische technologie gaan, maar universiteiten geven aan dat zij niet met het bedrijf samenwerken. 

Reacties Tweede Kamerleden over reclame voor lichaamsdonatie

Tweede Kamerleden Harry van der Molen van het CDA en Ockje Tellegen van de VVD laten in een reactie weten dat zij deze manier van werken niet strookt met hoe er in Nederland wordt omgegaan met orgaandonatie en met de dood. Van der Molen: "Dit zijn Amerikaanse praktijken. Het moederbedrijf van deze organisatie is ook vanwege dat soort praktijken in opspraak geraakt. We willen in Nederland geen handel in lichaamsdelen." Ook Tellegen spreekt haar twijfels uit. Zij geeft aan dat er in Nederland "niet voor niets strikte wetgeving is als het gaat om donaties." Voor beide Kamerleden is het onacceptabel dat RISE Labs klanten probeert te trekken met financieel voordeel.

Verbod op dit soort reclame-uitingen

De Kamerleden verschillen van mening over de vraag of dit soort reclame-uitingen moet worden verboden. Corinne Ellemeet van GroenLinks vindt dat commercie en lichaamsdonatie niet samengaan. Zij wil dat minister de Jonge van Volksgezondheid commerciële lichaamsdonatie verbiedt. Tellegen (VVD) is het daar niet direct mee eens: "Als commerciële activiteiten heel erg ten dienste zijn van de wetenschap, innovatie en vooruitgang, ben ik daar op voorhand niet op tegen". Ze pleit wel voor duidelijke regels voor het bedrijf. Desgevraagd zegt minister de Jonge dat er aan nieuwe wetgeving wordt gewerkt. Hierin wil hij duidelijk laten vastleggen wat wel en niet mag bij lichaamsdonatie en of dit soort reclame verboden kan worden. 

Door: nationale zorggids