Normal_rss_entry-220635

Bloedbank Sanquin gaat de richtlijnen voor het doneren van bloed opnieuw bespreken nu het coronavirus in Nederland is opgedoken. Mogelijk zullen er veranderingen plaatsvinden, meldt de bloedbank.

Volgens de huidige richtlijnen mogen mensen die buiten Europa zijn geweest vier weken geen bloed doneren. Hiermee zullen besmettingen vanuit China uitblijven. Ook mogen donoren die griepverschijnselen hebben nu al geen bloed geven. Als de donor zich fit voelt, zal de ontvanger geen coronavirus oplopen via het bloed, meldt Sanquin. Toch kijkt de organisatie of de regels wel voldoende zijn om besmetting tegen te gaan.

Bloeddonaties nog niet teruggelopen door coronabesmettingen

Tot nu toe is het aantal bloeddonaties bij de bloedbank in Tilburg, waar in de buurt de eerste coronabesmetting opdook, nog niet teruggelopen door angst voor besmetting. Sanquin roept donoren die een oproep krijgen en zich fit voelen op om bloed te blijven geven.

Update 04/03/20: Sanquin vraagt in verband met het nieuwe coronavirus donoren die in een risicogebied zijn geweest daarna twee weken lang geen bloed te geven. Plasma is wel welkom. Het gaat in de nieuwe aanpassing feitelijk om mensen die in Noord-Italië waren. Mensen die in Azië zijn geweest, mogen al nooit bloed geven in de eerste maand nadat ze weer in Nederland zijn teruggekeerd. De maatregel is getroffen om het bloed voor de ontvangers veilig te houden.

Door: ANP