Brandweer steeds vaker ingezet bij reanimatie en hulpverlening

De brandweer heeft het steeds grotere rol in hulpverlening maar het aantal meldingen is wel afgenomen voor de gehele inzet van de brandweer. De meldkamer van de brandweer kreeg in 2019 238.000 meldingen te verwerken, 3 procent minder dan een jaar eerder. De alarmeringen om hulp vormen een steeds belangrijker deel van de inzet van de brandweer. Het gaat hierbij om hulp bij ongelukken of reanimaties maar ook bij incidenten zoals wateroverlast, stormschade of buitensluiting. Dit meldt het Centraal Beheer van de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

Het aandeel hulpverlening maakt een steeds groter deel uit van de werkzaamheden van de brandweer. In 2014 had nog een kleine 40 procent van de alarmeringen voor de brandweer betrekking op hulp, in 2019 was dat bijna 50 procent. De laatste jaren biedt de brandweer steeds vaker assistentie bij het onwel worden van mensen of een reanimatie. In 2014 werd de brandweer nog 7.300 keer opgeroepen om hulp te verlenen bij gezondheidsproblemen, in 2019 was dit 14.500 keer.

Gealarmeerd bij ongevallen

Verder kwam de brandweer ook steeds vaker in actie in verband met een ongeval. In 2014 werd de brandweer iets meer dan 9.400 keer gealarmeerd om hulp te bieden bij een ongeval, vijf jaar later was dat opgelopen naar 12.600. Naast het verlenen van hulp bij ongevallen op de weg of het spoor gaat het ook om ongelukken binnen en buiten het huis.

Door: Nationale Zorggids