Normal_virus-213708_640

Een echtpaar uit het Friese Gorredijk heeft het nieuwe coronavirus opgelopen. Het zijn de eerste besmettingen in de noordelijke provincie. Voor zover nu bekend is Groningen de enige provincie van Nederland waar het virus nog bij niemand is vastgesteld.

De Friese GGD en de gemeente Opsterland maakten dinsdag bekend dat het echtpaar de ziekte Covid-19 heeft. De twee zijn thuis in quarantaine, samen met hun 17-jarige zoon. Hij wordt nog getest en blijft uit voorzorg thuis, in lijn met het advies van het RIVM. Burgemeester Ellen van Selm liet weten dat ze met de familie heeft gebeld en dat het goed gaat met de patiënten. Ze zijn alweer herstellende.

Geen besmettingen in Groningen

In Groningen was de GGD afgelopen weekend extra alert toen negenhonderd studenten terugkeerden van wintersport in Noord-Italië, waar veel mensen zijn besmet. Maar onder de leden van studentenvereniging Vindicat zijn tot nog toe geen ziektegevallen vastgesteld.

WHO: coronavirus-pandemie dichterbij

Ondertussen waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie dat door het groeiende aantal coronavirus-gevallen een pandemie dichterbij komt. WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus benadrukt wel dat uitbraken in landen onder controle gebracht kunnen worden.

Eventuele pandemie is beheersbaar

"Nu het virus voet aan de grond heeft gekregen in zo veel landen, is de dreiging van een pandemie zeer reëel geworden", zegt Tedros. "Maar het zou de eerste pandemie in de geschiedenis zijn die beheersbaar is. We zijn niet overgeleverd aan de genade van het virus."
 
Een pandemie is een epidemie op wereldwijde schaal. De WHO-topman stelt dat vier landen momenteel samen 93 procent van de 110.000 besmettingen in de wereld hebben gemeld. "We vinden het bemoedigend dat Italië met agressieve maatregelen komt om de epidemie te beheersen. We hopen dat die de komende dagen effectief blijken."
 
De meeste besmettingen, ruim 80.000, zijn gemeld door China. Volgens Tedros is meer dan 70 procent van de patiënten in dat land weer hersteld en ontslagen uit het ziekenhuis.
 
Door: ANP