Artzen zorgelijk over opvolging maatregelen

Veel artsen maken zich zorgen over de 'laconieke wijze' waarop mensen met de richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over het coronavirus om lijken te gaan. Dat zegt KNO-arts en voorzitter van de Federatie Medisch Specialisten Peter Paul van Benthem.

"Als ik zie hoe onze specialisten en alle andere zorgverleners aan de frontlinie staan van dit gevecht tegen de COVID-19 epidemie dan word ik daar stil van. En ja, ik vraag het publiek: Help ons helpen! Houd afstand! Blijf thuis als je klachten hebt!" Ook medisch specialisten, verpleegkundigen en vele andere zorgverleners hebben de afgelopen dagen via social media aan de Nederlanders gevraagd om de richtlijnen van het RIVM op te volgen.

Zorgen bij artsen: 'Binnen 1,5 meter vliegen meeste hoest- en niesdruppels rond'

Iemand die hoest of niest, verspreidt in een straal van 1,5 meter rondom zichzelf het grootste volume aan druppels. Dat staat vast, zegt hoogleraar infectieziekten en medisch microbioloog Andreas Voss van het Radboudumc en ziekenhuis CWZ in Nijmegen. Daarom is het belangrijk dat iedereen tijdens deze coronacrisis op minimaal 1,5 meter afstand van anderen blijft.

"Hoe meer mensen zich in de openbare ruimte bevinden, hoe groter de kans dat mensen niet op de basisafstand van elkaar zijn. Als iedereen op dezelfde tijd naar dezelfde plekken gaat is de kans op besmetting stukken groter", legt de hoogleraar uit.

Lockdown

In Nederland is nu nog geen sprake van een totale lockdown. Mensen mogen nog naar buiten. Kinderen kunnen in de tuin spelen, maar ze moeten niet met z'n allen gaan voetballen op een veldje. "Maar als iedereen hardleers is en niet luistert naar de voorschriften zullen er niet-vrijwillige maatregelen volgen zoals dat in andere landen al is gebeurd", denkt Voss.

Door: ANP